Początki - Chciałbym rozpocząć przygodę z bonsai
Anonymous - 2009-06-27, 17:58 Temat postu: Chciałbym rozpocząć przygodę z bonsai Chciałbym zapytać czy lipiec to jeszcze odpowiednia pora na zakup drzewek bonsai.
Mam na myśli drzewka kilkuletnie co najmniej i koniecznie do wnętrza.
Jestem początkujący i dopiero rozpoczynam zgłębianie wiedzy o tej sztuce.
Chciałem zapytać też o polecane gatunki do rozpoczęcia. Czytałem już coś nie coś na forum.
Myślę o Ulmus parvifolia albo o "Cyprysika Groszkowego Squarrosa" ( nie wiem nawet czy to ten cyprisik bo na wikipedi po łacinie to ma niby być Chamaecyparis pisifera)
Co do wiązów to wiem już coś nie coś z podstaw. Co do cyprysika to nie wiem nawet czy to gatunek do hodowli wewnątrz. Dodatkowo podoba mi się taki z allegro ale nie jestem pewne nawet czy to rzeczywiście ten gatunek za jaki go podają. Zamieszczam linka do tej aukcji. Prosiłbym o radę czy to jest ten gatunek, czy nadaje się dla początkującego hodowcy, czy nadaję się do hodowli w mieszkaniu, czy wymaga specjalnych warunków do zimowania. Ile jest warta ta roślinka wraz z donicą?
http://www.allegro.pl/ite..._squarrosa.html
Chciałbym się jeszcze dowiedzieć co powinienem kupić na początek oprócz drzewka?
Mam na myśli niezbędne akcesoria, w które powinienem się zaopatrzyć oraz jaki byłby ich przybliżony koszt.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc w tej sprawie. Zamierzam poważnie podejść do tematyki bonsai oraz do drzewek kórymi mam zamiar się opiekować.
Anonymous - 2009-06-27, 18:08
po 1 to jalowiec a one do wewnatrz w zadnym wypadku sie nie nadaja a po 2 to z bonsai on narazie wspolne ma tylko - donice jeszcze daleka droga przed nim
akcesoria ktore beda ci potrzebne to spryskiwacz koszt okolo 5zl
jakies polecane ksiazki od 50-80zl
i czytac a moze masz gdzies w okolicy jakies warsztaty to sie udac
na poczatek jakis fikusik wiaz w sumie tez moze byc ...
Anonymous - 2009-06-27, 18:22
Dzięki za wstępne uwagi.W takim razie raczej za wiązem bym się rozejrzał. Widziałem piękne wiązy w sklepie na przyjaciele bonsai. Nie wiem tylko czy te drzewka które się kupi wyglądają identycznie tak jak na zdjęciu prezentowanym. Ktoś kupował już w tym sklepie?
Ile za przesyłkę wychodzi? Te wiązy są już wstępnie ukształtowane pod jakiś konkretny styl? Ile te drzewka mogą mieć lat wg was?
http://przyjacielebonsai....14&sid=7cce7f21
Herpestes - 2009-06-27, 20:27
Myślę że z 5 albo 6 i chyba nie masz rodziców,albo już dawno zrezygnowali z udzielania odpowiedzi na twoje natrętne pytania
EnDiK - 2009-06-27, 21:01
Witam. Dlaczego wiele początkujących osób chce zaczynać "od końca"? Czyli od utrzymania nadanej już formy drzewka kupując rośline nazwaną przez sprzedawce "Bonsai" itd. Początkujący powinien nauczyć się podlewać, nawozić, z czasem formować a utrzymnywanie rośliny w nadanym jej kształcie przychodzi już na końcu gdy już się potrafi wszystko inne.
I drugie pytanie które ciągle chodzi mi po głowie. Dlaczego początkujący wybierają tzw. "indoory"? Uważam że lepiej zaczynać na naszych rodzimych gatunkach ponieważ łatwiej jest zapewnić im odpowiednie warunki. Pozdrawiam i powodzenia.
Anonymous - 2009-06-27, 22:10
Herpestes, mam 24 lata jakby co a co do moich natrętnych pytań, to sory lepiej pytać niż błądzić
EnDiK, Odpowiedzi są proste na te pytania. Każdy noobie ogląda zdjęcia drzewek bonsai z wystaw na google. Chce mieć podobne. Poza tym trudniej jest zacząć od młodego i nieukształtowanego drzewka chyba. Co do indoor, to jak ktoś ma mieszkanie bez balkonu to nie ma za bardzo wyboru
Herpestes - 2009-06-27, 22:31
Na stronie głównej jest taki duży napis WYSZUKIWARKA - warto skorzystac
EnDiK - 2009-06-28, 10:31
Dzieki za odpowiedź. Ok każdy chce mieć takie jak na wystawach są pokazywane ale często też początkujący kupują marketowca, który w żaden sposób nie przypomina mi rośliny wystawowej. A próbowałeś zacząć właśniej od takiej zwykłej, nieukształtowanej rośliny? Jak się nauczysz formowania jak już będziesz miał uformowane drzewko?
Anonymous - 2009-06-28, 10:54
Jap olecam fikusa. Swoją natasję (czy natashę?) wyginałem już na prawdę kilka razy, przesadzałem dwa, ciąłem i robiłem różne rzeczy. Ładnie dalej rośnie i może nawet jeszcze będzie z niego kiedyś prawdziwe bonsai. I fakt, mogę to potwierdzić, że lepiej najpierw sporo poczytać zanim zacznie się znęcać nad "zielskiem"
Anonymous - 2009-06-28, 11:04
EnDiK napisał/a: | A próbowałeś zacząć właśniej od takiej zwykłej, nieukształtowanej rośliny? Jak się nauczysz formowania jak już będziesz miał uformowane drzewko? |
Ciekawy punkt widzenia. Nie jestem z tych którzy kupują gotowce-martketowce o ile nie trzeba. Ja kierowałem się tylko wstępem na waszych stronach, który ktoś napisał dla żółtodziobów (że o wiele trudniej hodować drzewka od sadzonki).
Co do Twojej rady, to jestem na tak, ale pytam jaki gatunek i ilu letnie drzewko kupić żeby jego uprawa i rozwój w kierunku bonsai był możliwy dla początkującego?
Herpestes - 2009-06-28, 13:50
e_gregor ma rację,najlepsze dla początkującego są fikusy,bardzo wiele znoszą i morzna wyprawiac z nimi prawie wszystko(w granicach rozsądku),osobiście polecał bym retuse.Wiek drzewka nie jest ważny,ważna jest jego kondycja i to czy masz na niego jakiś pomysł,im gęstrze tym lepiej,wtedy możesz wprowadzic w życie wizję swojego pierwszego bonsai.
EnDiK - 2009-06-28, 17:43
To chyba się nie zrozumieliśmy. Napisałeś, że nie jesteś z tych co kupują "gotowce-marketowce" a podajesz linki właśnie do takich roślin.
Na początek może być i fikus ale retuse bym odrzucił, ale to chyba kwestia gustu. Może natasha? Pamiętajmy że też są inne ciekawe rośliny które można trzymać w domu ale mogą okazać się zbyt trudne do hodowli jeśli ktoś ma małą wiedze. A marchewa odpada na 100% bo to NIE bonsai. Wiek to już zależy od Ciebie i Twojego portfela.
Pamiętaj tylko że roślina musi mieć predyspozycje. i jeszcze raz odradzam kupowania marketowca. (Chyba że trafi się jakiś super okaz, co rzadko widziałem)
Herpestes - 2009-06-28, 18:41
dlaczego odrzucił byś retusę,z mojego doświadczenia wynika że to bardzo dobre drzewko na początek,od takiego zaczynałem i "wybaczył" mi wiele błędów,a mam go do tej pory,przeszło już 6 lat i ma się dobrze,ba w końcu zaczyna wyglądać tak jak zamierzałem,a po pierwszym cięciu zostały tylko trzy gałązki.Nie rozumiem twojego negatywnego nastawienia do tej odmiany
EnDiK - 2009-06-28, 19:26
Negatywnie jestem nastawiony na marchewy i inne pospolite marketowce. Szpecą one tą sztuke choć czasami można spotkać w sklepach rośline z predyspozycjami na Bonsai.
Na odm. retusa jako rośline jestem nastawiony neutralnie, poprostu nie przypadł mi do gustu jak wyżej napisałem. Wole inne odmiany fikusa. A wymagania mają podobne więc można sobie dorbać jak komu się podoba. Ciesze się, że Tobie się podoba ale mnie nie musi.
Wogóle to na początek poleciłbym inne rośliny ale autor tematu napisał, że ma możliwość trzymania rośliny tylko w domu więc trudno.
Anonymous - 2009-06-28, 21:59
Rozumiem już mniej więcej jakie mam opcje. Zastanowię się nad gatunkiem i spróbuję kupić jakąś 20-30cm. Czy myśląc o bonsai powinienem zwrócić na coś uwagę podczas zakupu konkretnej rośliny? Ile średnio kosztują takie roślinki żeby nie przepłacić?
|
|
|