Początki - może brzoza ?
rastaman - 2009-06-26, 09:21 Temat postu: może brzoza ? Witam
Mam pytanie czy brzoza nadaje sie na bonsai, mam zamiar uciąć czubek małego drzewka ale nie wiem czy obciąć np gałązkę czy może lepiej czubek z paroma bocznymi gałązkami?. Myślicie że żwir na dnie i ziemia z piaskiem i torfem starczy w donicy i oczywiście ukorzeniacz B aqua ?. w przyszłości mam nadzieję nie dalekiej chcę też zakupić sobie Ficusa Benjamina oraz acer palmatum.jednak na razie chcę spróbować z brzózką co wy na to ?
Proszę o porady. pozdrawiam
Anonymous - 2009-06-26, 09:31
Jak czytałem w jednej książce, brzoza wydaje się idealnym gatunkiem na bonsai, małe liście itd. Ale ma to do siebie, że odrzuca gałązki które są nisko i całą formę może szlag trafić. Oczywiście są piękne okazy bonsai z brzozy i na pewno warto spróbować ale trzeba uważać w wyborze stylu.
EnDiK - 2009-06-26, 09:56
A nie masz możliwości pozyskania całej rośliny? Mieszanka jaką podałeś jest odpowiednia i powinna wystarczyć. Brzózek jest pełno więc czemu chcesz ukorzeniać gałązke? Nie jestem do końca przekonany czy brzoza to dobre drzewo na początek ale wybór należy do Ciebie przecież.
rastaman - 2009-06-26, 10:02
wiem że może być ciężko ale spróbować nie zaszkodzi a co do tego że mogą odpaść dolne gałązki zawsze jest jakieś wyjście np takie :
[img][/img]
no może nawet skołuje sobie całą roślinkę ale nie wiem czy uda mi sie znaleźć taką nie za wielką
Herpestes - 2009-06-26, 17:41
Zanim zaczniesz cokolwiek robic z drzewkami najpierw poczytaj trochę na ten temat,bo z twoich pytań wynika że nie masz zielonego pojęcia o tym czym chcesz się zając.Brzoza to nie jest drzewko na pierwsze bonsai,ani na drugie!
fidelpatcha - 2009-06-26, 20:59
Nie polecam brzozy. Powiem Ci dlaczego. Z tego co piszesz, chcesz ucinać jakąś w miarę młodą gałąź lub pozyskiwać młodą roślinę. W przypadku brzozy mija się to z celem, bo największym atutem tego gatunku jest specyficzna kora, a ani na młodej roślinie, ani tym bardziej na młodej gałązce tego nie będziesz mieć i drzewko brzozę przypominać będzie średnio. Po drugie brzoza jest dość trudna w formowaniu. Ja przy dwóch brzozach nie dotarłem nawet do etapu gięcia gałęzi, a już nie miałem na czym pracować. O odrzuceniu gałęzi potrafi zdecydować masa czynników i błędów. Co prawda drzewka nie umierają łatwo, jednak w obu moich przypadkach całe stare części pnia obumarły i brzozy zaczęły odbijać u podstawy.
EnDiK - 2009-06-27, 16:01
Brzozy odbijają u podstaw jeśli się zetnie za dużo w wierzchołku lub nawet jeśli się ją przesadzi i poprzycina korzenie a wtedy formowanie Bonsai z tego co odbija zajmuje kilka ładnych latek. Jednak nie zawsze dokładnie tak się dzieje. Może pompować w górne pędy jak i w te przy podstawie. Jeśli te przy podstawie będzie się usuwać a pozwoli się rosnąć tym wyżej to w następnym sezonie już nie będzie puszczać tak nisko pąków.
Faktycznie brzoza to nie za dobra roślina na początek. Każda próba zrobienia czegoś daje jakąś nową wiedze więc jeśli chcesz to próbuj, najwyżej będziesz zawiedzony.
rastaman - 2009-06-27, 17:22
wielkie dzięki za odpowiedzi i za porady jak i za zniechęcenie do brzozy hehe ale na razie zostawię ją niech sie zadomowi w doniczce a potem zobaczymy, wiem że będzie ciężko ale będę miał na czym poćwiczyć. dziś zakupiłem wcześniej zaplanowane roślinki [ficus benjamin i arce palm ale niestety nie wiem jaka to konkretnie odmiana bo na kartce nie pisze ale i tak mi sie strasznie podoba co prawda na jakiekolwiek zabiegi z arceą będę musiał poczekać bo jest to nie wielka roślinka, za to benjaminek jest niezły i z pewnością szybko sie nim zajmę. oczywiście najpierw długo będę sie zastanawiał nad pierwszym cięciem i w ogóle jednak liczę na miłe dla oka efekty. pozdrawiam
|
|
|