To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Początek z fikusem, pokierujcie mną proszę

Anonymous - 2009-06-08, 18:59
Temat postu: Początek z fikusem, pokierujcie mną proszę
joł ;]
Jakiś czas temu zachciało mi się wychodować bonsai. Podkreślam - WYCHODOWAĆ, nie kupić. Mam nadzieję, że nie jest to słomiany zapał...
Gdzieś w internecie wygrzebałem, że najlepiej zacząc z fikusem. U mnie w domu jakiś całkiem spory fikus rośnie, więc dokładnie go obejrzawszy, urwałem ładną gałązkę i za pomocą ukorzeniacza otrzymałem II fikusa :mrgreen: Stał sobie na moim oknie kilka tygodni i nawet 3 listki puścił :jupi: Niestety nie wiem jaki to dokładnie fikus jest. Dorzucam zdjęcie:

Mój fikusik ma 7.5 cm licząc od ziemi do tego odrostka na szczycie po lewej.
Siedzi sobie w jakiejś kupczej ziemi.
Proszę Was (zwracam się do doświadczonych hodowców) o instrukcje, porady i wskazówki jak się zaopiekować moim drzewkiem by zasłużyło na miano drzewka bonsai i nie umarło po kilku miesiącach. Wiem, że jest tu pełno opisów i porad co do chodowli, ale zależy mi na instrukcjach na bierząco.

P.S.
Przepraszam za moją niewiedzę co do rodzaju fikusa i ziemi ale jestem początkujący.

Pozdrawiam,

Anonymous - 2009-06-08, 20:20

To fikus beniamina. Za jakies 2-3 lat może będziesz mógł coś z nim robić. Narazie niech sobie rośnie.

http://www.przyjacielebonsai.pl/pielegnacja.htm
Tu masz podstawowe info.

Może lepiej weź się za tego dużego fikusa od którego masz tą gałązkę. Przede wszystkim poczytaj trochę literatury jak chcesz się czegoś dowiedzieć!

Anonymous - 2009-06-08, 22:42

Ja jako początkujący też wole bawić się z mniejszymi okazami. Duże drzewka mają zdrewniałe pędy i już nie można ich tak, że tak to ujmę modyfikować. Sam mam kupione drzewko o które mogę dbać i poprawiać jego wygląd, ale ciężko jest zmienić do co najistotniejsze. Może czasem warto poświęcić czasem parę lat niż odwalić taki badziew w kilka tygodni jak na podanej instrukcji. Może się mylę, ale w tworzeniu bonsai chyba nie tędy droga. Tym bardziej, że autor posta chce stworzyć swoje drzewko od podstaw co wyraźnie podkreślił.
Może ktoś bardziej doświadczony wypowie się czy lekkie drutowanie i nadawanie wstępnego kształtu młodym drzewkom to błąd, ale ja bym pewnie powalczył jak tylko drzewko się trochę wzmocni i podrośnie, ale czy 2-3 lata? fikusy rosną chyba dość szybko. Na przybywanie masy będzie miał lata, na kształtowanie nieco mniej.

slowikp - 2009-06-09, 05:49

Wolf głupoty opowiadasz, po to są druty, rafia, wyginacze i cały inny sprzęt by jak to na zwałeś modyfikować zdrewniałe pędy.Chciałbym zobaczyć jak drutujesz nie zdrewniały pęd.
Rarytas tak jak napisał Mad niech te 6 listków sobie porośnie parę latek, bo na razie widać, że lekko przysycha, trzy suche kikuty i żółte listki.

Anonymous - 2009-06-09, 10:05

Ja też niedawno zaczęłam ukorzeniać benjamina, ale naprawdę trzeba trochę jednak poczekać zanim coś się zacznie z nim robić http://chomikuj.pl/pinezka1984/bonsai nawet wyszukałam sobie jak chciałabym żeby wyglądał
Anonymous - 2009-06-10, 13:28

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, muszę czekać aż urośnie? Ale aż 2-3 lata? I nic mam nie robić przez ten czas? Ile musi mieć wysokości / obwód pnia aby móc zacząć nadawać mu kształt? Tego dużego fikusa, o którym wspomniałem, ruszać nie mam zamiaru, bo jest on ładną ozdobą pokoju, poza tym szkoda go poświęcac dla takiego laika jak ja.
Mogę co najwyżej jakąś większą gałązkę urwać i wychodować coś większego. Ale czy to coś zmieni?

slowikp - 2009-06-10, 13:39

rarytas ja to nawet ci powiem, że nie 2-3 ale 5-10,
Anonymous - 2009-06-10, 21:58

Po pierwsze to nie wiadomo czy ta sadzonka przeżyje. Po drugie to nie ma co tu kształtować! Musi urosnąć i tyle. Jak będzie miał dobre warunki to za 2-3 lata coś będzie można zrobić ale bonsai to będzie za jakieś 5-10 lat tak jak napisał slowikp.

Tez jestem początkujacy ale jednego się powoli uczę-CIERPLIWOŚCI!!! To jest podstawa. W miesiąc bonsai nie zrobisz. Tu trzeba lat!

Anonymous - 2009-06-14, 11:13

Witam,

Polecam zakup większego drzewka. W carefourze są teraz po 7 zł takie 25-35cm krzaczki.
Sam tam kupiłem już dwa.
Oto co zrobiłem z jednym z nich:
http://www.przyjacielebon...opic.php?t=6151

Polecam i pozdrawiam Grzegorz

Anonymous - 2009-07-03, 13:21

Uwaga, nowość :-D
Mój fikusik ma już po 4 listki na każdej gałązce (co daje 12 listków) i wciąż rośnie :jupi: :jupi:
Może jednak to nie będzie trwało 10 lat :spoko:
A i jeszcze jedno. Te "kikuty" to pozostałość po listkach bo gdzieś przeczytałem że lepiej się przyjmie jak na początku nie będzie miał kupy listków więc kilka wyrwałem. A te listki są żółte bo młode, po kilku dniach robią się zielone że aż miło popatrzeć :mrgreen:
pozdro

Anonymous - 2009-07-09, 14:26

zanim ta gałązka ci wyrośnie to trochę minie jeżeli możesz to zrób coś z tego fikusa z którego urwałeś gałązkę
Życzę powodzenia

Anonymous - 2010-01-22, 14:04

joł,
Co do fikusa... Rośnie :jupi: . Zamieszczam zdjęcia:

Bardzo ładnie sobie rośnie i ma już ok 20 cm wysokości. Może można już coś robić z nim? Zacząć kształtować w jakiś sposób? Chciałbym trochę naprostować jego gałązki bo trochę mi nie leży takie ułożenie. Co Wy na to?
Pozdro