Lecznica - wiąz drobnolistny nie puszcza pędów
Anonymous - 2009-04-30, 13:59 Temat postu: wiąz drobnolistny nie puszcza pędów witam
Mój wiąz na wiosnę nie puścił nowych pędów tylko schnie. Próbowałem pobudzić roślinę do wzrostu podcinając końcówki gałęzi jednak jedynie co rośnie to mech .Drzewko stoi w domu w nasłonecznionym miejscu codziennie podlewane zimowało także w domu w temperaturze pokojowej. Przejrzałem forum w poszukiwaniu recepty na obudzenie rośliny jednak co roślina wypuści dwa nowe pąki zaraz schną.
Jak mam pobudzić roślinę do wzrostu nowych liści?
widok ogólny drzewka
widać schnące liście i mech
nowy pąk
wyschnięte pąki
Ewentualnie co może mojemu wiązu dolegać?
bogdan 49 - 2009-04-30, 16:45 Temat postu: wiąz patrząc na doniczke i zawartośc sadze iż ma za mokro, moim skromnym zdaniem jak najszybciej do większej doniczki z drenazem i odpowiednią ziemią. powodzenia.
Anonymous - 2009-05-01, 00:22
Cytat: | Drzewko stoi w domu |
Wiąz to drzewko outdoor, nie trzyma się go w domu
Cytat: | zimowało także w domu w temperaturze pokojowej. |
Chyba słabo przeglądałeś forum, o zimowaniu wiązów jest tu mnóstwo informacji. Skoro drzewko jest outdoor to znaczy ze lubi temp. taką jak na zewnątrz, a nie 25 stopni jak roślinki tropikalne. Prawidłowo przygotowane powinno spokojnie przetrwać zimę. Po takim "zimowaniu" wewnątrz bez spoczynku na pewno osłabło. Moim zdaniem powinieneś czekać i obserwować co się będzie z nim działo, przy czym oczywiście się nim opiekować (podlewać itp.)
Cytat: | codziennie podlewane |
Nie podlewaj drzewka z tą samą częstotliwością Bonsai podlewa się kiedy tego potrzebuje. Poznasz po przesuszonej wierzchniej warstwie ziemi.
Anonymous - 2009-05-01, 09:33
Doofus poczytaj dokładnie jakim drzewkiem jest Wiąz i gdzie i jak go można trzymać.
Anonymous - 2009-05-01, 11:05
Cytat: | patrząc na doniczke i zawartośc sadze iż ma za mokro, moim skromnym zdaniem jak najszybciej do większej doniczki z drenazem i odpowiednią ziemią. |
Dziękuje za radę postaram się poracować nad wilgotnością
Mam jeszcze pytanie czy jeśli bym pozbył się mchu to poprawiłbym sytuację roślinki?
Anonymous - 2009-05-01, 11:14
Cytat: | Doofus poczytaj dokładnie jakim drzewkiem jest Wiąz i gdzie i jak go można trzymać. |
Co masz konkretnie na myśli? Jeżeli się mylę to mnie popraw. Tak się składa że mam wiąza i dużo czytałem na ten temat. Chyba że takie "prawdziwe" są informacje na tym forum.
Anonymous - 2009-05-01, 11:22
Wiąz to indoor i qutdoor. Choć lepiej traktować go jako qutdoor. Jednego mam cały czas w domu ma sie dobrze (zimował również w pokoju) a drugi na zewnątrz nie przetrwał.
Anonymous - 2009-05-01, 11:33
I wszystko jasne
Co do mchu to zatrzymuje on więcej wody przez co roślinka ma większą wilgotność i mniejszy dostęp tlenu. Jeżeli roślinka faktycznie jest przelana to może to pomóc
Anonymous - 2009-08-01, 14:22
Roślinkę mniej podlewam tak aby nie generować mchu a ten co wyrósł usunąłem.
Poprawiło się mu na dwa tygodnie zaczął puszczać listki.
Jednak po upływie tego czasu przeszedł w fazę lenistwa i nic nie rośnie.
Jak przeniosłem go w inne miejsce to zachował się podobnie najpierw trochę zaczął rosnąć a po chwili schną mu liście nie chcąc rosnąć intensywniej.
Jakieś pomysły na poprawę kondycji tej rośliny?
|
|
|