Lecznica - Klon liście dziurawe i zdeformowane
Anonymous - 2009-04-29, 10:52 Temat postu: Klon liście dziurawe i zdeformowane Hej,
Mój klon (mam go od wiosny 2008) ma problem z listkami. Było już o tym na forum niestety nie było fotek więc nie wiem czy problem był identyczny z moim. Nie będę się rozpisywał bo widać to dokładnie na zdjęciu. Narazie jest takich kilka listków..nie wiem co będzie dalej. Kupiłem go z tym problemem (tak mi się wydaje) sprzedawca mówił że to liście spalone słońce. Klon stoi w pełnym słońcu ale kurde bez przesady z tym słońcem...toż to dopiero ciepło się zrobiło więc nie podejrzewam że to ma związek.
Anonymous - 2009-04-29, 17:13
Opis byłby jeszcze lepszy ,zdjęcie dobre ale....
Gdyby to było oparzenie słoneczne to byłyby srebrzyste lub brazowe plamy,powstałe na wskutek nagłego wystawienia na ostre slońce,ale bez przesady nie ma upałów mój klon stoi w pełnym slońcu i nic się nie dzieje,więc to nie oparzenia
Na zdjęciu tak mi sie wydaje są jasne plamki na liściu,a to jest wynik przechłodzenia rośliny np. przez podlewanie zbyt zimną wodą,albo..... jeżeli Twój klon traci liście, a te które pozostały na drzewku są odbarwione i mają podeschnięte końcówki to jest to reakcja fizjologiczna na niedobór potasu w glebie.Jest to ponoć częsta przypadłość wśród klonów polnych.
Daniel J. - 2009-04-29, 19:39
zaczni nawozic rosline . tak jak wyzej brak potasu w glebie malem ten sam problem z moim klonem w tamtym roku dostal pozadna dawke obornika w granulacie i w tym roku zaszalal
|
|
|