To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Jałowiec usycha

Anonymous - 2009-04-26, 19:30
Temat postu: Jałowiec usycha
Witam Wszystkich;

Kupiłem jakieś pół roku temu 7-letnie drzewko w leroy merlin, jest to jałowiec. Zostałem poinformowany ze idealnie nadaje sie do warunków mieszkaniowych - co nie do końca się zgadza jak sie później dowiedziałem (jałowiec to odmiana outdoor) Nie mam balkonu mieszkam w bloku .... więc nie za bardzo z tym trzymaniem na zewnątrz :(

Dorzeczy .... Drzewko trzymam w kuchni na parapecie. Przez całą zimę nie był narażony na działanie grzejnika ani zbytnie nasłonecznienie. Wraz z nadejściem wiosny zaczął się problem. Drzewko a właściwie całe igliwie obsycha, igiełki opadają po dotknięciu, zieleń zbladła - wyszarzała ale nie ma przebarwień ani brązowych plam.

Zacząłem regularne spryskiwanie odstana przegotowana woda z dodatkiem POKON’u przez pierwszy 2 tygodnie pomogło, nawet pojawiły się nowe odrosty piękny zielony kolor. Z czasem nawet i one schną :( ....

Nie wiem co robić nie chcę stracić drzewka POMOCY ….

Anonymous - 2009-04-26, 19:36
Temat postu: Re: Jałowiec umiera - Pomocy
Torturix napisał/a:
Witam Wszystkich;
Drzewko trzymam w kuchni na parapecie.
Zacząłem regularne spryskiwanie odstana przegotowana woda z dodatkiem POKON’u przez pierwszy 2 tygodnie pomogło, nawet pojawiły się nowe odrosty piękny zielony kolor. Z czasem nawet i one schną :(

Powyżej odpowiedz. :prosze:

Anonymous - 2009-04-26, 19:41

Nie za bardzo mi pomogłeś :(

Możesz podac jakies rozwiązanie ? Co mam zrobić aby nie starcic drzewka ?

Łukasz Czarnecki - 2009-04-26, 19:46

Prawdopodobnie już po nim- zaserwowałeś mu zime o jakiej nie zapomni do końca życia. Co do outdoorów NIE MA USTĘPSTW. One po prostu muszą być na dworze. Obdrap troche kory z gałązek i pnia- jeśli jest pod spodem zielone to jest jeszcze nadzieja- na dwór z nim. Sprobuj pomysleć o jakiejś półce na zewnątrz okna.
Anonymous - 2009-04-26, 19:55

Ok jest zielone

Co teraz jak pielęgnować aby odżył ?

Łukasz Czarnecki - 2009-04-26, 19:58

To co napisałem- na zewnątrz z nim. Postaraj sie go zraszać regularnie- dbać żeby go nie przesuszyć/nie przelać i czekać na cud :P
Anonymous - 2009-04-26, 20:01

Dziękować .... dziękować
seedkris - 2009-04-26, 20:21

Jałowiec wymaga dużo słońca. Ten parapet powinien być w miarę słoneczny. Oczywiście po zewnętrznej stronie okna. W domu nie ma żadnych szans.
Anonymous - 2009-04-26, 21:09

Wątpie że dojdzie do siebie. Ale zycze ci tego . Tylko już nie dawaj mu żadnego nawozu.