Początki - jakie yamadori?
Anonymous - 2009-04-23, 17:21 Temat postu: jakie yamadori? witam....mam małe pytanie co do yamadori. Wiem już co to, ale zastanawia mnie w jaki sposób mogę rozpoznać,że ta rośliona sie nada na bonsai.
Bardzo podoba mi się klon czerwony.Całkiem spore drzewo rośnie koło mojej szkoły i odciąłem ostatnio 3 gałązki i włożyłem do wody-nie przeżyły nawet dwu godzin.
Czy ktos może mi poradzić jak moge ukorzenić takie drzewko?
Łukasz Czarnecki - 2009-04-23, 17:36
Poczytaj o odkładach powietrznych
Anonymous - 2009-04-23, 17:46
a co jesli młode gałązki odrastają z pnia na wysokości ok 1,5 m i jest to w miejscu publicznym gdzie jak znam życie rostanie to podeptane itd (w razie gdybym znalazł coś niżej).
slowikp - 2009-04-24, 05:34
Sadzonki zielne klonu pobiera się w końcu czerwca początek lipca.
Anonymous - 2009-04-24, 13:58
ale mogę zacząc już teraz je ukjorzeniać przez odkładanie powietrzne?
Anonymous - 2009-04-28, 08:22
TomaszM napisał/a: | Całkiem spore drzewo rośnie koło mojej szkoły |
TomaszM napisał/a: | jak znam życie rostanie to podeptane |
Jeśli chcesz mieć jakąkolwiek gałązkę - bo widzę że nie masz upatrzonej tylko strzelasz - to kup taki klon w szkółce. Będzie kosztowało tylko kilka złotych, będziesz miał 'drzewo' a nie gałązkę, będziesz miał to od zaraz, a nie po roku.
A robienie okładów powietrznych na drzewie w miejscu publicznym to niezbyt dobry pomysł, gdyby wszyscy zawieszali doniczki w parkach na gałęziach...
Nie masz konkretnej gałązki na oku - nie rozumiem twojej motywacji...
Przejdź się do szkółki...
Pozdrawiam
slowikp - 2009-04-28, 13:42
Daad akurat klony są dość drogie zwłaszcza czerwone. Tomasz jak znajdę to ci prześle kiedy się robi odkład powietrzny na klonie
Anonymous - 2009-04-28, 21:56
slowikp napisał/a: | klony są dość drogie zwłaszcza czerwone. |
W szkółce obok mojej działki - a działkę mam 10 km od Płońska [Ty slowikp tam mieszkasz na stałe, powinieneś znać ceny] 2m wysokości klon czerwony szczepiony na kiju [a nie sadzonka] kosztował mnie 25 zł po chwili targowania.
Sadzonka klonu będzie droga? Czerwonego? hmm... Nie sądzę...
Myślę że takie przedsięwzięcie w jakim pomagacie TomaszowiM nie jest dobrym pomysłem - ja w każdym razie jestem przeciwko.
Sadzonka to przede wszystkim czas, pewność i szansa na znalezienie ładnej formy [ itp.]
Gałązka z drzewa przy szkole to tylko 'wyszabrowana' gałązka. Jeśli jeszcze nie rozmawiamy o konkretach [o pięknej ślicznie uformowanej naturalnie gałązce] to nie ma sensu moim zdaniem byle czego pozyskiwać.
TomaszM - nie działaj szybko i pod wpływem emocji przemyśl za i przeciw
slowikp - 2009-04-29, 05:33
Tomasz jeśli to klon czerwony odkład robi się w połowie czerwca początku lipca.
Daad klon czerwony szczepiony na kiju musi ciekawie wyglądać
Ronin - 2009-04-29, 08:49
Klony szczepione na kiju ładnie prezentują się w ogrodach. Natomiast w bonsai jakakolwiek roślina szczepiona na podkładce jest w większości przypadków problematyczna, gdyż z wiekiem miejsce szczepienia "puchnie".
Anonymous - 2009-04-29, 10:42
Co nie zmienia faktu że sadzonka nie będzie droga...
|
|
|