To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - pomocy

Anonymous - 2009-04-16, 20:01
Temat postu: pomocy
kupiła ostatnią bonsai i czytałam wiele na internecie ale wszędzie pisze i inaczej wiec pytam się was co trzeba robić kiedy co i jak a ostatnią zaczęły mu spadać liście co morze być tego przyczyną proszę powiedzcie szybko :help:
Anonymous - 2009-04-16, 20:01

A jest to bonsai fikus jeżeli to coś da :P
Łukasz Czarnecki - 2009-04-16, 20:03

1. Wstaw zdjęcia
2. Napisz kiedy go kupiłaś, gdzie stoi, jak podlewasz, co z nim robiłaś ostatnio itp itp itp

Anonymous - 2009-04-16, 20:08

kupiłam go 27 marca stoi na parapecie skraplam ziemie i liście zraszaczem a zdjęć niestety nie mam :-(
Anonymous - 2009-04-16, 20:09

a i ostatnią przestawiłam go na półkę ale to tam stoi tylko 2 dni bo myślałam że to od słońca :(
Łukasz Czarnecki - 2009-04-16, 20:11

Kolejna prośba- edytuj posty a nie sadź jeden po drugim. Możliwe że to przestawienie spowodowało opadanie liści- fikusy nie lubią zmiany miejsca.
Sprawdz też czy nie jest przelany/przesuszony. Zadbaj o to żeby jak wydobrzeje przesadzic go do przepuszczalnej mieszanki. Podlewaj wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa ale zdjęcia by sie przydały. Spróbuj załatwić jakis aparat

Anonymous - 2009-04-16, 20:12

ale przestawiłam go właśnie dlatego że spadały mu liście bo myślałam że to od słońca