To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Ficus lekko żółte młode listki

Azureus - 2009-04-12, 12:39
Temat postu: Ficus lekko żółte młode listki
Mam ficusa benjamina i jego nowe liście nie są zielone lecz takie wchodzące w żółty nie mocno ale zawsze coś podlewam tak aby ziemia przeschła trochę (przeważnie co dwa dni) nawożę biohumusem przy każdym podlaniu tak jak pisze na ulotce, stoi na parapecie południowo zachodnim. Wiece co to może być?
Anonymous - 2009-04-12, 17:48

Spokojnie młode listki benjamina są na poczatku żółte pożniej przebarwiają się na zielono.W każdym razie z moimi tak jest.
Azureus - 2009-04-12, 18:16

Dzięki ;) właśnie tylko młode liście są takie żółtawe a reszta normalna.
Anonymous - 2009-04-26, 21:13

A mój benjamin po przesadzeniu zaczął tak rosnąć, że musiałam go przestawić z parapetu w inne miejsce (zwyczajnie się na nim nie mieścił, a liście się odparzały na szybie). Od tygodnia stoi jakieś 2m od okna. Nie wypuszcza już nowych listków, a na tych młodszych pojawiły się wzdłuż krawędzi drobne jaśniejsze mini-plamki. Co to może być?
A to, że wypuścił korzeń przez otwór w doniczce do podstawki, to dobrze?

Azureus - 2009-04-26, 22:59

Drobne plamki to tak ficusy mają na obrzeżach liści, a co do korzeni to jest za mała doniczka jak dawno nie był przesadzany a trzymasz go w zwykłej donicy to go przesadź. Natomiast jeżeli masz go w bonsai doniczce to go wyciągnij delikatnie przytnij korzenie i zpowrotem do doniczki lub do ciut większej :)
Anonymous - 2009-04-27, 09:25

Dziękuję bardzo :)
Przesadzałam go miesiąc temu, do zwykłej doniczki o 2-3 rozmiary większej od poprzedniej, z warstwą drenażową.

Azureus - 2009-04-27, 10:52

To widocznie do jeszcze za małej albo tak dużo urósł ;)
Ciesz się z tego :spoko: