To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Co o tym myślicie??

Anonymous - 2009-04-09, 12:47
Temat postu: Co o tym myślicie??
Witam wszystkich.
Posiadam Sageretie z marketu. Już jest u mnie dobre 2 miechy i się trochę rozrosła.
Nawoziłem ją w poniedziałek i teraz coś mnie naszło by ją przyciąć bo już jakoś wygląda jak pospolity krzak jak jest taka nieuformowana.
Otóż mam do was 2 pytania.

1. Czy mogę ją formować??

Kilka fotek

2. Coś ostatnio zauważyłem że dużo liści jej opada. Przysychają o odpadają. Oczywiście nowe cały czas powstają. Zerknijcie na to

Anonymous - 2009-04-09, 20:55

ładne odrosty po za tym do strzyżenia
Jacek Grzelak - 2009-04-09, 21:04

Ma duzo zieleni , więc dużo wody pije , i szybko przesycha , prawdopodobnie to jest powodem
Anonymous - 2009-04-09, 21:59

no czyli juz prawie wszystko wiem. Ale teraz nasuwają mi się jeszcze 2 pytania.
Czym Strzyc?? Jak?? Od razu dodam że nie wchodzi w grę kupowanie specjalnych nożyczek za 90 dych :/ które pewnie nie różnią sie ostrzem od zwykłych kosmetycznych.

No i 2 pytanie. Jak ładnie uformować drzewko??

Anonymous - 2009-04-10, 12:57

Za 90 dych dobrych narzędzi nie kupisz, a różnią się i to bardzo ;-)

Możesz strzyc zwykłym sekatorem, lub norzyczkami do paznokci, zależnie od grubości gałązki.

Anonymous - 2009-04-10, 15:36

sekator to za duże narzędzie do tej pracy. przecież nie tniemy drewienka tylko zielone przyrosty. wystarcza ci kosmetyczne nożyczki

a jak przycinać to poszukaj na forum jest dużo info

Anonymous - 2009-04-11, 19:27

Wtam
Polecam nożyczki fryzjerskie :) mają długie i cienkie ostrze, więc z latwością dostaniesz się w głebsze części roslinki. Pozdrawiam