Lecznica - Jajeczka w glebie chyba ślimaków
Anonymous - 2009-03-12, 18:05 Temat postu: Jajeczka w glebie chyba ślimaków Witam, niedawno zakupiłem Wiąza drobnolistnego. Po dokładnych oględzinach, zaobserowałem kilka małych, przezroczystych jaj na podłożu. Początkowo po wyglądzie jaj sądziłem że może to być Ziemiórka, jednak po "wyhodowaniu" jednego okazu zupełnie nie przypomina jej larwy. Bardziej wygląda jak miniaturowy przezroczysty ślimak. Jeszcze nie ruszałem głębiej gleby, gdyż czekam aż się zaaklimatyzuje. Będę wdzięczny za wszystkie rady.
Anonymous - 2009-03-12, 19:28
poszukaj szkodnika tu:
http://www.przyjacielebon...wforum.php?f=16
Anonymous - 2009-03-12, 20:11
już szukałem, nic nie jest podobne, może to zwykły miniaturowy ślimak(ok 2mm) ? Ma czułka, pełza, jeżeli tak to jestem ciekaw czy stanowi jakieś zagrożenie.
Anonymous - 2009-03-12, 20:44
Widocznie w ziemi Twojego drzewka znalazły się jaja ślimaka, w taki sposób rozmnażają się ślimaki.Są to niewielkie,okrągłe bezbarwne, czasami kolor mleczny, kuleczki.Jeżeli ich jest dużo to są podobne do skrzeku żabiego,ale mniejsze.Możesz ich mieć w ziemi dużo więcej,chyba,że tych kilka jajeczek to czysty przypadek i raczej tak jest.Ślimaki są roślino żerne.Rozwijają się w środowisku wilgotnym i ciepłym.Jeżeli jest ich kilka to nie masz problemu.Po prostu zbieraj je i to wszystko.
|
|
|