To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Klon Burgera

kristofer001 - 2009-03-12, 11:59
Temat postu: Klon Burgera
Witam! Klon zostal kupiony w kwiaciarni na poczatku zimy! Prawdopodobnie jego los skonczylby sie marnie! Musialem wyciac pare uschnietych galazek byla to przyczyna poznego przygotowania sie do zimy! Co dalej z nim bedzie okaze sie jak sie zazieleni!

Material zaden, ale ten gatunek przyciaga mnie jakos wzrokowo "cos w nim jest" no i mam! co z tego bedzie to sie okaze!!

EnDiK - 2009-03-12, 15:02

Moim zdanie nie jest taki zły. Wogule wszystkie klony mi się podobają :-D Wiadomo że nad każdą rośliną trzeba popracować.A Twoj nowy nabytek jak widać jest już troche "podchowany". Powodzenia.
bogdan 49 - 2009-03-12, 19:24
Temat postu: klon
moim zdaniem prawy dolny konar wydaje mi się zbedny, psóje ogólny widok drzewka, z lewej strony za blisko obok siebie dwa konary, mam na myśli układ wertykalny, czyli pionowy, prawy konar u góry jest za gróby w stosunku do dolnych, ale popracuj troche i będzie OK
kristofer001 - 2009-03-12, 22:33

Nie chcialem ciac wszystkiego co popadnie i zostawic sam pien dlatego zostawilem te lewe galezie z prawa tak jak pisalem niech sie zazieleni i zobaczymy co wyciac! tak gorna prawa galaz jest grubsza w stosunku do reszty, dlatego zostawiam wszystkie dolne galezie luzem w celu pogrubienia! Jak sie zazieleni wstawie fotki i wtedy mysle, ze wszystko bedzie bardziej jasne!

Dzieki za komentarze!!

armin - 2009-03-13, 07:20

Moim zdaniem powinieneś przesadzić do większego pojemnika i dobrego podłoża. To, co widać na zdjęciu nie sprzyja przyrostom, a tych zdecydowanie potrzeba drzewku.
kristofer001 - 2009-03-13, 08:07

Tak Armin zgadzam sie mieszanka jest kiczowata, ale czekam na te utesknione paki ktora zaczna wybijac, a nastepnie przesadze do innej mieszanki chce posadzic go do mieszanki jaka pisal Robert B. 30% kiryu 70% akadama mozliwe, ze troche zmniejsze proporcje i dodam jakiegos wypelniacza w postaci Bimsu lub zwirku! A doniczka bedzie zmieniona bo ta by sie rozpadla do zimy! :-)