To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Ficus retusa - niektóre gałązki się nie rozwijają

Anonymous - 2009-03-03, 16:16
Temat postu: Ficus retusa - niektóre gałązki się nie rozwijają
Mam taki problem: część gałazek z mojego Fikusa nie żyje tzn nie wypuszcza rzadnych liści już od dłuższego czasu, inne zas maja się bardzo dobrze- wypuszczają nowe listki cały czas. Co może być tego przyczyną?

pozdro

Anonymous - 2009-03-05, 23:01

A gdzie zdjęcie?
Anonymous - 2009-03-06, 16:13

Może te co nie wypuszczają są na tej stronie korony, która jest odwrócona w kierunku pokoju, a nie do okna :?:
Anonymous - 2009-03-07, 20:43

własnie nie... nawet jak zauważyłem, że cześć nie wypuszcza liści to odwróciłęm je do lampki (doświetlam ;] ) no i juz dłuzszy czas sie taki stan rzeczy utrzymuje
Anonymous - 2009-03-07, 21:37

A lampka ma odpowiednią żarówkę?
Powinna mieć barwę 6400K.

Ale pamiętaj, nawet najlepsza lampka do doświetlania roślin nie zastąpi światła naturalnego, przecież to na nim rośliny ewoluowały miliony lat i do niego są przystosowane najlepiej.

Więc aby lepiej rosło, możesz dać na parapet i jeszcze dodatkowo doświetlać ;-)

Anonymous - 2009-03-07, 22:15

no właśnie niedługo tak zrobię, jak przesadze i sie troszkę ociepli bo mam strasznie zimno w domu nie mowiąc o nieszczelnych oknach ;d

a co do lampki to mysle ze jest ok bo stan mojego fikusa był beznadziejny ale odkąd go przestawiłem i zacząłem doświetlac gwałtownie się poprawił, jednak jak widać nie wszystkie gałązki odżyly i nie wiem co teraz z tym zrobic... myśle w końcu o przesadzeniu bo doniczke ma mała ale nie mam póki co funduszy na nową- duża...

Anonymous - 2009-03-11, 18:32

więc ma ktoś jakieś pomysły czym to jest spowodowane? ;o
Anonymous - 2009-03-11, 19:07

Krystian ma chyba rację.Drzewko należy i to jak najszybciej ustawić na parapecie, w miejscu widnym,gdyż słońca nic nie zastąpi,a mam wrażenie,że Twój fikus stoi od okna daleko.Postaw go przy oknie a zobaczysz jak się zazieleni.Jeżeli chodzi o przesadzenie to zastanów się czy akurat fikus potrzebuje większej doniczki / na zdjęciu doniczki nie widać/,czy wystarczy odpowiednie przycięcie korzeni,zmiana ziemi i posadzenie w tej samej doniczce.
Anonymous - 2009-03-11, 23:42

W kwestii praktycznej odwracanie fikusa spowoduje zrzucenie liści jakie ma ponieważ fikusy nie tolerują częstego przestawiania, obracania i nadmiernej wilgotności ziemi szczególnie w okresie powegetacyjnym, w fazie spoczynku podlewa się je oszczędnie by korzenie otrzymywały jak najwięcej tlenu, co do Twoich gałązek jeśli są suche tzn jak utniesz kawałek gałązki nożyczkami czy sekatorem i będzie suchutki nie liczyłbym na to że wybiją z niej jakiejkolwiek liście, moim zdaniem to że roślina zrzuciła liście spowodowane jest nadmiernym podlewaniem i zbyt małą dawką światła w okresie odpoczynku powegetacyjnego. Proponuję przestawić go w jak najjaśniejsze stanowisko jakie masz najlepiej południowe okno i nie odwracać, sprawdź też gałązki czy nie są całkowicie zaschnięte bo to oznacza że udusiłeś roślinę poprzez zbyt częste podlewanie i pozostanie wyeliminowanie suchych gałązek aż do miejsca gdzie tkanka wewnątrz gałązki jest żywa (tnąc gałązkę po kawałku sam zobaczysz moment gdzie już należy przestać - niewykluczone że nawet do pnia możesz je ściąć jeśli są suche) i wyprowadzenie młodych gałęzi które z czasem odbiją z pnia lub części żywych jeszcze gałęzi jakie zostaną na roślinie. ;-)