To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Wyrastanie gałęzi

Anonymous - 2009-03-02, 17:08
Temat postu: Wyrastanie gałęzi
Cześć, mam do was pytanie, są jakieś sposoby na to żeby gałąź wyrosła w miejscu w którym chce żeby wyrosła? Tylko mnie nie wyśmiewajcie jak się mocno ośmieszyłem :-P
armin - 2009-03-02, 17:16

Tutaj, to tylko drzewka bonsai. Z takimi rzeczami to na forum wróżek i jasnowidzów ;-) :-D :-P .A tak na poważnie, to teoretycznie jest to możliwe. Ale na pewno nie jest to temat do pisania.
EnDiK - 2009-03-02, 17:40

"teoretycznie" :lol: ale tak naprawde to nieco trudno zmusić rośline aby wytworzyła sama z siebie gałąź w pożądanym miejscu. Łatwiej jest wszczepić
Anonymous - 2009-03-02, 19:57

racja szczepienie i masz tyle gałązek ile chcesz. jeśli jest to popularny gatunek to np brzoza buk czy inne tego typu to niema problemu z pozyskaniem gałęzi do takiego zabiegu ale gdy to jest np wiąz carmona czy inne tego rodzaju drzewka to sprawa się komplikuje.

ja osobiści e kupiłem drugiego wiąza po to żeby przeszczepić gałęzie do pierwszego fakt że nie patrzyłem za bardzo na na stan tego drzewka tylko na cenę ale i tak było skazane na kompost.

a szczepienie drzew to nie taka prosta sprawa jak się wydaje.

Anonymous - 2009-03-02, 20:08

Ja mam Ficusa Retuse jest to możliwe jeśli tak to sobie poszukam jak to działa i zobaczę czy dam radę
EnDiK - 2009-03-02, 20:19

ale nie koniecznie trzeba mieć drugą rośline czy gałąź z drugiej rośliny żeby szczepić.
Anonymous - 2009-03-02, 20:25

ja nie miałem co uciąć żeby szczepić więc musiałem coś wykombinować
Anonymous - 2009-03-02, 20:50

no ja bym miał jedna gałąź ostatnio mi wystrzeliła w nieodpowiednim miejscu to bym ją uciął i spróbował zaszczepić, da rade z Ficusem tak?
armin - 2009-03-02, 23:17

Chyba najlepiej jest to wytłumaczone w Płochockim. Warto kupić.
EnDiK - 2009-03-03, 07:17

owszem warto :-D da rade, ale jeśli jest ona w miare blisko miejsca, w którym chcesz ją wszczepić to nie musisz jej ucinać.
Anonymous - 2009-03-03, 09:58

Jak wyprostowac gałazke zeby jej nie ułabac bo rosnie mi w kształcie U i jak górne gałazki dac wyzej troche?? Prosze o porady??
Anonymous - 2009-03-03, 12:51

Pewnie zadrutować, Płochockiego mam ale o szczepieniu to tu nie ma chyba, że źle szukam.
Anonymous - 2009-03-03, 12:54

Jest dokładnie opisane w dziale o rozmnażaniu wegetatywnym.
Anonymous - 2009-03-03, 20:49

Ok, zaryzykuje jak coś uschnie mi gałązka nic więcej chyba się nie stanie? Jeszcze jedno, szczepić po czy przed przesadzaniem?
EnDiK - 2009-03-03, 20:55

jeśli masz Płochockiego to tam jest nieco napisane o wyginaniu gałęzi i pni. Szczep jak już roślina dojdzie do siebie po przesadzaniu. Drutowanie nie powoduje obumierania gałązek. :-| przy mocnych wygięciach bezpieczniej jest stosować rafie żeby gałąź nie pękła lub są metody na nacinanie gąłęzi.