...z innej beczki - Lekcja biologii
Anonymous - 2006-07-31, 18:30 Temat postu: Lekcja biologii ( Wątek z 08.05.2005, ze starej wersji forum. Ewentualne wyjaśnienia oznaczono brązową kursywą ).
Własnie uczę sie do klasówki z biologii i postanowilem zalozyc taki topik. Dla początkujących co nie uczą bądz nie uczyli się biologii moze to sie przyda Wiem ,że to bez sensu ale nudzilo mi sie
W łodydze rośliny wieloletniej dzięki miazdze następuje przyrost wtórny na grubość. Powstają -(dobrze widoczne na przkorju dzewwqa) słoje przyrostu rocznego są zbudowane z drewna wtórnego. Ich liczba pozwala określic wiek drzewka Także korzen moze przyrastac na grubosc dzięki tkance twórczej ,kotra powoduje rozrastanie się od wewnatrz drewna wturnego ,a na zewnatrz łyka wtórnego.
Olon - 2006-07-31, 18:30
A na dokładkę...
Są gatunki drzew tropikalnych które potrafią w ciąu roku wytworzyć kilka warstw drewna wtórnego , a wynika to najczęściej z faktu że , miejsce w którym rosną jest np: kilka razy w ciągu roku nawiedzane na przemian przez pory suszy i pory gwałtownych opadów. Określanie wieku drzewa po ilości słojów jest więc domeną biologów ( i nie tylko ) z rejonów o klimacie umiarkowanym , w którym wyraźnie akcentowana jest pora wzmożonego wzrostu ( lato ), i pora spoczynku ( zima ).
Anonymous - 2006-07-31, 18:31
am też pytanie z chemii, ale bliskie biologii. Akurat dobrze na nie odpowiedziałem na teście
Rośliny pobierają z gleby rozpuszczalne w wodzie sole fosforowe.Taką solą może być:
A- Superfosfat
B- Supertomasyna
C- Superfosfat podwójny
D- Wszystkie
odpowiadajcie bez zadnych źródel
Sprawdzcie siebie !
|
|
|