Początki - Trojaczki fikus Natasja
Anonymous - 2009-02-20, 12:20 Temat postu: Trojaczki fikus Natasja Witam!
Oto mój(e) Fikus(y) Natasja - są trzy w jednym. Zakupiłem go jesienią i zgodnie z poradami czekam do wiosny. Gdy go zakupiłem był z jednej strony bardzo przesuszony (stał pod ścianą), teraz odzyskuje trochę liści. Wydaje mi się, że ziemię ma bardzo słabą - (patrz foto). Planuje przesadzenie pod koniec marca. Widać też uschnięte łodyżki.
Teraz przedstawię moje następujące pytania :
-czy porę przesadzania wybieram dobrą (koniec marca),
-przy przesadzaniu, jaką mieszankę ziemi zastosować (nie mogę znaleźć artykułu dla fikusa natasji) , jeśli możecie podajcie mi przeciętną cenę potrzebnej mieszanki w kwiaciarni,
-czy już teraz obciąć uschłe gałązki,
- czy trzymać je razem (wszystkie 3) czy rozsadzić osobno,
- jaki styl kształtowania proponujecie,
- przy okazji kiedy zacząć drutowanie,
- no i w ogóle, czy to dobry materiał na bonsai??
Doniczkę zakupiłem (patrz - foto). Z góry WIELKIE DZIEKI za pomoc przy moim drzewku. Cierpliwie wyczekiwałem końca zimy, i chciałbym teraz rozwijać drzewko, poprawnie, zgodnie z waszymi poradami. Jeszcze raz BARDZO Z GÓRY DZIEKUJE.
Anonymous - 2009-02-20, 15:00
-czy porę przesadzania wybieram dobrą (koniec marca) - proponuję raczej koniec lutego, zanim fikus na dobre ruszy.
-przy przesadzaniu, jaką mieszankę ziemi zastosować - najprościej średnio gruby żwirek + piasek + podłoże z kwiaciarni w mniej więcej równych proporcjach, ewentualnie z bardzo drobnego piasku możesz zrezygnować, żwirek do kupienia np w akwarystycznych sklepach.
-czy już teraz obciąć uschłe gałązki - możesz,
- czy trzymać je razem (wszystkie 3) czy rozsadzić osobno - to zależy po trosze od planowanej formy, a po trosze od tego, jak mocno się zrosły korzenie, jeśli bardzo mocno, to bez rozcinania się nie obejdzie.
- jaki styl kształtowania proponujecie - zależy od rośliny i od Ciebie - co da się zrobić : na pewno formę o wielu pniach albo coś na kształt lasku, to bez specjalnej ingerencji w korzenie.
- przy okazji kiedy zacząć drutowanie - na pewno nie zaraz po przesadzeniu, nawet i nie w tym roku - roślinka wygląda raczej mizernie, niech sobie najpierw porośnie i nabierze sił, a Ty się podokształcasz na np warsztatach albo pod okiem kogoś doświadczonego bardziej.
- no i w ogóle, czy to dobry materiał na bonsai - jak najbardziej
Anonymous - 2009-02-20, 15:28
Dzięki Sylwia Wszystko doskonale wytłumaczyłaś.
|
|
|