Lecznica - Karmona drobnolistna gnijące korzenie
Anonymous - 2009-02-04, 10:55 Temat postu: Karmona drobnolistna gnijące korzenie witam Pisałam już w temacie,, brązowe liście i szkodniki,,.......(tam zamieszczone są zdjęcia) dziś kolejne problemy przelewam na papier!!!!
Jakie są objawy gnijących korzeni? pytam ,bo domyślam się ,że mojej karmonce gniją ,nic już mi innego nie przychodzi do głowy . mam ją od 22.grudnia i podlewałam dopiero 4 razy ,zawsze była ta narośl pleśni na powierzchni ziemi ,ostatnio podlewałam przez zanurzenie i to samo pleśń na powierzchni ziemi wyszła ,liści już dużo zgubiła ,dwa razy pokazały sie mszyce ,ale dziś znowu zobaczyłam na młodych przyrostach ,coś podobne do mszyc ,na innych kwiatach w domu nie mam , ujmę to w punktach może :
1. ostatnie podlanie tydzień temu -ziemia do dziś mokra z pleśnią
2. skąd znowu te mszyce,czy to co innego co jest w ziemi?
3.marnieje w oczach ,ale rodzi dużo młodych na pniu
4. czy mam jej teraz sprawdzić korzenie i ewentualnie przesadzić ?
CZY PRZY GNICIU KORZENI WYPUSZCZAŁABY MŁODE PRZYROSTY?
PS. bardzo proszę o fachową poradę i z góry dziękuję!
kristofer001 - 2009-02-04, 15:13
Masz slabo przepuszczalna mieszanke skoro na wierzchniej warstwie pojawia sie plesn! I raczej bym przesuszal glebe niz ja podlewac przez zanurzenie! Czyli raz podlac i czekac, az przeschnie! Oczywiscie to moze rowniez byc przyczyna gniacia korzeni! Ale trudno stwierdzic czy naprawde tak jest? Poniewaz nikt nie wie jaka byla opieka nad drzewkiem i faktycznie ile bylo tego podlewania! To, ze drzewko ma sily wypuszczac nowe pedy to jeszcze nie jest tragicznie! Ale mozesz pomyslec nad przesadzeniem drzewka!
Anonymous - 2009-02-04, 17:53
Chwila a skąd wiesz że ci gniją korzenie?ŻE CO ? że masz pleśń na ziemi? Czasami na powierzchni podłoża pojawiają się różnokolorowe wykwity.Sygnalizują nadmierne stężenie różnych związków w wodzie,jaką podlewamy.Gdy wykwitów jest mało nie są zbyt szkodliwe-podlewamy miękką wodą.Jeżeli wykwit jest biały to jest duże stężenie soli wapnia,może doprowadzić do usychania korzeni i całej rośliny.Wykwity żółte-oznaką nadmiaru żelaza.Aby się ich pozbyć należy przesadzić drzewko do nowego podłoża albo wymienić 2-3 cm. górnej warstwy.U Ciebie jest chyba problem nr.2 (stężenie soli wapnia)
Anonymous - 2009-02-04, 19:46
nie napisałam ,że mi gniją ale ,że przypuszczam ,że to to i podałam jakie są objawy po to by ktoś mądrzejszy ode mnie w tej dziedzinie postawił diagnozę, co jest z moją karmoną ,
wykwity powiadasz , jakoś mi to nie pasuje do obrazka ,mego podłoża --myśle ,że to pleśń -no i tak kondycja drzewka..
ZIEMIA ROBI SIE SUCHSZA DOPIERO PO 7-8 DNIACH --TO NORMALNE?
tak jest cały czas bardzo mokra ,jakby była non stop nawadniana
Anonymous - 2009-02-27, 10:02
witajcie!
zawiozłam moją karmonkę na oględziny do fachowca i.....i musiała zostać w ,,szpitalu,, na jakieś 2-3 mieś ,miałam racje -gnijące korzenie i dolne gałęzie 4 sztuki poszły również pod skalpel(uschnięte) ,nie wiem jak teraz wygląda pewnie łysa na dole i straciła cały swój urok..... ale puściła juz wcześniej parę ,,wąsów,,,za parę dni ja zobacze ponoć szanse są !!
a mi tak bardzo smutno
Pozdrawiam!
|
|
|