To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Pieprzowiec chiński zwisające pędy

Anonymous - 2009-01-27, 15:18
Temat postu: Pieprzowiec chiński zwisające pędy
Witam! Mam pewien problem z pieprzowcem chińskim. A więc zaczęło się jakieś dwa tygodnie temu. Pieprzowiec zaczął "więdnąć", listki żółknąć i opadać. Przestawiłam go z parapetu na półkę koło okna, ale zauważyłam, że tam się jeszcze pogorszyło. Jakieś 3 tygodnie temu podlałam drzewko specyfikiem na ziemiórki. Ponadto wokół doniczki owinęłam szmatkę i wepchnęłam trociny żeby było cieplej kiedyś to pomogło:P Ale teraz nie jest lepiej. Czy ktoś wie co dolega mojemu drzewku? Czy to jest przelanie, bo ostatnio wydaje mi się, że ziemia jest jakby suchsza i częściej podlewam. Dziękuję z góry za pomoc :-)

Anonymous - 2009-01-27, 15:30

a patrzyłeś korzenie czy nie a tam robali itp?
Anonymous - 2009-01-27, 17:10
Temat postu: Robale
Patrzyłam, nic nie ma.
Anonymous - 2009-02-04, 18:43

Moj pieprzowiec byl w bardzo podobnym stanie. Liscie zolkly i spadaly. W koncu pomogl mi jeden z forumowiczow (dzieki bardzo Slax). Otoz drzewko bylo przelane. Dwa dni przerwy i od razu bylo lepiej. Teraz podlewam mniej wiecej co 3 dzien. Mysle ze Twojemu drzewku dolega to samo bo wyglada identycznie. Sprobuj zaczac podlewac co 2-3 dni. Wyczuc drzewko. Po paru dniach zacznie odzywac:) Duzo lepiej znosi delikatne przesuszenie niz przelanie. Takze zycze powodzenia...
Anonymous - 2009-02-05, 11:44

Krispo napisał/a:
Sprobuj zaczac podlewac co 2-3 dni.

Nie można powiedzieć komuś co ile dni podlewać drzewko na podstawie swoich doświadczeń, drzewka sa sadzone w różne doniczki, różne mieszanki i mają różnie rozbudowaną bryłę korzeniową, tak więc drzewko powinno się podlewać dopiero gdy górna warstwa ziemi zacznie przesychać.

Anonymous - 2009-02-05, 12:10
Temat postu: Dzięki:P
Dziękuję bardzo. Myślę jednak, że było to przesuszenie, ponieważ, kiedy wyjęłam drzewko z doniczki, to korzenie były bardzo suche... Od razu wstawiłam do miski z wodą i drzewko odżyło:)