To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Jałowiec uprawiany w domu

Anonymous - 2009-01-11, 19:52
Temat postu: Jałowiec uprawiany w domu
Jako ze jestem nowy na forum chciałbym sie przywitać ze wszystkimi forumowiczami
moje drzewko jeśli wierzyć tabliczce opisowej to chinese juniper

Drzewko posiadam od pół roku i nie sprawiało mi większych problemów do teraz.
Obecnie mieszkam w Anglii i na święta zjeżdżałem do Polski wiec drzewko zostawiłem znajomej pod opiekę.
Gdy wróciłem tj kilka dni temu po odbiorze drzewka osłupiałem
Cale drzewko było podsuszone większość igieł brązowa i dodatkowo na wilgotnej ziemi pojawiła się pleśń.

Nie mam pojęcia jak je mogę odratować w ogóle pierwsze co zrobiłem to pozbyłem się obumarłych igieł i zafundowałem drzewku kąpiel.

Proszę o dalsze rady co mógłbym zrobić aby go nie stracić ....

MOD: TYTUŁOWANIE WĄTKÓW

ADMIN jr:Proszę o precyzyjniejsze formułowanie tytułów wątków.
W tytule powinny się znaleźć: gatunek drzewka(jeśli jest), czego konkretnie dotyczy wątek
A więc, dla przykładu: nie "POMOCY" tylko "Karmonie opadają listki, co robić?": nie "Wiąz", tylko "wiąz - jak kształtować w stylu sokan", itd...
Zmieniono

seedkris - 2009-01-11, 20:17

To w Anglii jest tak gorąco?
U nas prędzej by zmarzło.

Anonymous - 2009-01-11, 20:31

seedkris napisał/a:
To w Anglii jest tak gorąco?

u mojej znajomej jest tak goraco w domu ma prawie 38 stopni bo jej wiecznie zimno ...

ale proszę o powrót do tematu jak mu mogę pomoc ....

seedkris - 2009-01-11, 20:34

+38* w środku zimy zabije każdego jałowca.
Anonymous - 2009-01-11, 20:34

Jeśli go trzymała w domu i w tej temperaturze to chyba możesz sie pożegnać z drzewkiem. Poczytaj o jałowcach. Pozdrawiam
seedkris - 2009-01-11, 20:40

Po takim wygrzewaniu to tylko doniczka się ostanie.
Anonymous - 2009-01-11, 21:15

tylko ze w Anglii zima nie spada poniżej 0 stopni wiec może jest jakaś szansa odratowania ?? czy przesadzenie go do świeżej doniczki coś pomoże i zrobienie mu kąpieli pełnej czyli pełnego zanurzenia w wodzie na 3-5 min czyli łącznie z korona ?? ? :cry:
Anonymous - 2009-01-11, 21:18

krysztof napisał/a:
Jeśli go trzymała w domu

ja tez go trzymałem w domu tylko w niższej temperaturze i nie miałem problemów

seedkris napisał/a:
+38* w środku zimy zabije każdego jałowca.

W Anglii zima nie spada poniżej 0 stopni wiec może jest jakaś szansa odratowania ?? czy przesadzenie go do świeżej doniczki coś pomoże i zrobienie mu kąpieli pełnej czyli pełnego zanurzenia w wodzie na 3-5 min czyli łącznie z korona ?? ? :cry:

seedkris - 2009-01-11, 21:26

Błędem było wstawienie tej rośliny do mieszkania. Jałowiec trzymany na zewnątrz raczej nie wymaga podlewania zimą, szczególnie w takim klimacie. Teraz to tylko uzbroić się w cierpliwość.
kristofer001 - 2009-01-11, 23:56

seedkris napisał/a:
Jałowiec trzymany na zewnątrz raczej nie wymaga podlewania zimą

Ale i zima drzwka potrzebuja wody oczywiscie o wiele mniej, ale zawsze!

Anonymous - 2009-01-12, 00:09

Proszę o jakąś konkretna odpowiedz co mam zrobić a nie czego nie powinienem ...

Czy taka kąpiel mu nie zaszkodzi ?? Czy przesadzenie da mi coś ??

armin - 2009-01-12, 09:28

Przykro mi, ale chyba już nic nie zrobisz. Jałowce trzyma się na zewnątrz. Brak odpoczynku zimowego oznacza dla nich śmierć.