To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - ukorzeniona wierzba- dalszy kształt

Anonymous - 2008-09-20, 12:15
Temat postu: ukorzeniona wierzba- dalszy kształt
Witam,
Moja jedna z wierzb po miesiącu ukorzeniania została dzisiaj włożoną do ziemi. Interesuje mnie Wasze zdanie, opinie na temat dalszego jej kształtowania. Nie jest to jakiś świetny materiał ale że akurat taki zdobyłem to chciałem go uratować :)
Każde rady mile widziane, dziękuję.

Ps. nie trzymam jej w domu, żeby nie było, tylko na potrzeby zdjęcia ją wniosłem :P

Konrad

pawel18 - 2008-09-20, 13:03

:arrow: grunt i to na pare lat . wkop ja juz teraz , poki ziemia jeszcze nie zamarza , dziesz mial od razu oslone korzeni na zime .
Anonymous - 2008-09-20, 15:00

a jeśli bym chciał bez wkopywania coś działać?
pawel18 - 2008-09-20, 15:08

to wtedy szeroka donica , bardziej szersza niz glebsza , mieszanka typowa jak dla lisciakow czyli dobrze przepuszczalna , no i czekasz kilka ladnych lat az jakis materia osiagniesz , no chyba ze chcesz mame bonsai to nie az tak duzo .
kristofer001 - 2008-09-20, 18:53

Pawel ja mysle, ze dla wierzby nie musi byc, az tak dobrze przepuszczalna mieszanka poniewaz wierzby potrzebuja wiecej wody niz inne lisciaki, a wiem to po moim krzaku ktory jest bardzo spragniony!
Anonymous - 2008-09-20, 19:24

a co do dalszego kształtu? bo chyba nie pozostawie jej samej sobie gdyż wiadomo jak szybko rośnie i krzak powstanie :)
Anonymous - 2008-09-22, 04:49

Ale własnie ma powstac krzak. Wierby to materiał na duze bonsai, ze względu na wielkość liści i pokrój. Jełśi ma cos z tego być, to ma rosnąć i to baaaaardzo.