To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Karmona Drobnolistna - chora?

Anonymous - 2008-09-14, 13:52
Temat postu: Karmona Drobnolistna - chora?
Może po prostu wkleję zdjęcia:

1
te czarne kropki mnie niepokoją

2
coś takiego

3
to oznacza przelanie? Tylko kilka listków zżółkło.

4

5

Proszę o poradę... :( zaraz będzie zima

Jacek Grzelak - 2008-09-16, 11:50

Rozpoczął się właśnie jeden z najtrudniejszych okresów dla drzewek u początkujących hodowców , z dnia na dzień zmniejsza się ilość światła , temperatura otoczenia , a podlewanie nie , a tak , bo z przyzwyczajenia :-P drzewka łapią grzyby i powoli odchodzą , a zwłaszcza te które kupowane były latem w marketach i nie mają wymienionego podłoża na nieco bardziej przepuszczalne , gniją im korzonki , chorują liście . podlej zapobiegawczo roztworem jakiegoś środka grzybobójczego i ogranicz częstotliwość podlewania , tylko UWAGA , gdy zaczną grzać kaloryfery , należy znowu często kontrolować wilgotność gleby i dobrze byłoby podnieść wilgotność powietrza , przy pomocy tacy z keramzytem i wodą . To było by na razie tyle :roll: :-) ;-)
Anonymous - 2008-09-16, 21:52

Dziękuję za radę. To bardzo istotne dla mnie.
Ale moja karmona jest kupiona z hodowli, a nie z super marketu :)

Jacek Grzelak - 2008-09-17, 07:52

sprawdź czy ma siateczkę na otworze drenażowym i drenaż , jeśli ma , to spoko , jeśli nie , to niczym się nie różni od tych z marketu :roll: :-) ;-)
Anonymous - 2009-02-03, 15:00

Witam wszystkich,

od tygodnia jestem posiadaczka carmony i mam podobny problem co maRRta. Przeczytalam porade Jacka i mam pytanie. Nie wiem czy po tygodniu moge wyjac ja z doniczki i zobaczyc jaki jest spod (tzn czy jest siateczka i drenaz). Jesli moge zobaczyc i jesli nie ma siatki i drenazu to czy powinnam teraz przesadzic czy poczekac i przesadzac jak czytalam na tym forum w marcu.

Z gory dzieki

Jacek Grzelak - 2009-02-05, 08:46

Możesz sprawdzić czy jest siateczka i drenaż nie wyciągając drzewka z doniczki , powinno to być widoczne przez otwór drenażowy w jej dnie , jeśli drzewko ma się dobrze , to postaraj się podlewać je racjonalnie i przesadzić dopiero w wyznaczonym terminie :roll: :-) ;-)