To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Jak możnaukształtować Świerka białego???

Daniel S - 2008-09-08, 09:53
Temat postu: Jak możnaukształtować Świerka białego???
Witam wszystkich. Mam pytanko co można zrobić z tym Świerkiem białym(jak go kształtować?). Od krawędzi doniczki ma 30 cm.
pawel18 - 2008-09-08, 17:13

przeciez AnnaDorota napisala ci juz w innym temacie , na warsztaty z nim !! ;-) tam na pewno powiedza ci co i jak zrobic najlepiej
Anonymous - 2008-09-08, 20:01

hahaha na allegro kupiłeś
Jacek Grzelak - 2008-09-08, 21:12

niw patrzył u kogo kupuje , a pewnie jeszcze ten świerk to odmiana do mieszkania ;-) no ale spoko , może z niego być jeszcze ładne drzewko , tylko na początek prześwietl go nieco bo wewnątrz pewnie jest zupełnie pusty . wywal stare igły z wnętrza rośliny i przerzedź nieco koronę , w taki sposób by z jednego miejsca na gałązce wychodziły tylko 2 nowe gałązki , potem dalej 2 i znowu 2 i zawsze tylko 2 , teraz stanie się nieco rzadki , lecz wiosną wewnątrz korony pojawi się sporo nowych pączków , a po sezonie i ponownym czyszczeniu materiał do formowania będzie przedni :roll: :-) ;-)
Anonymous - 2008-09-09, 19:18

sory za mój śmiech ale śmieję się dlatego bo patrze niekiedy na allegro co tam nowego Jacku wystawiasz w swoich aukcjach, i patrze ogólnie kto jakie bonsaie wystawia i ten materiiał był na allegro tak reklamowany jak by było to super bonsai a nie materiał czym on jest.
A wracając do tematu fajny materiał tylko chyba przepłaciłeś za niego ale to twój wybór, i zrób tak jak Jacek napisał przerzedź koronę i poczekaj do wiosne na nowe przyrosty

Daniel S - 2008-09-10, 07:41
Temat postu: Świerk
Dzięki Jacku za rade, bardzo mi pomogłeś.Pytałem na forum bo dopiero zacząłem sie interesować sztuką bonsai i sie nie znam na tyle żeby określić jak zrobić z "krzaka" bonsai.
Daniel S - 2008-09-20, 08:45
Temat postu: Kształtowanie świerka
Witam nie przesadziłem z tym przerzedzeniem, świerka?? :-P . I co można jeszcze zrobić z nim.
Jacek Grzelak - 2008-09-20, 08:59

Nie jest przesadnie przerzedzony , teraz możesz tylko czekać na przyszły sezon , by się nieco zagęścił wewnątrz , a za rok o tej porze usuniesz stare igły i zadrutujesz drzewko wraz z ułożeniem formy . W sezonie nie zapomnij o uszczykiwaniu świeżych przyrostów , odśwież temat , gdy młode przyrosty osiągną wielkość 3-5 cm , wówczas dokładnie Ci napiszę co dalej robić :roll: :-) ;-)
Daniel S - 2008-09-20, 09:36
Temat postu: Kształtowanie świerka
Czyli teraz do wiosny nic nie robić. A kiedy trzeba go chronić przed zimą ? i trzeba całe drzewko zabezpieczyć czy wystarczy doniczkę przysypać??
Anonymous - 2008-09-21, 08:23

jacku jak to usunie stare igły
Jacek Grzelak - 2008-09-21, 21:45

normalnie wyskubie wszystkie oprócz 1-rocznych , czyli tych które wyrosną w przyszłym sezonie :roll: :-) ;-)
Anonymous - 2008-09-22, 20:03

aha o to chodzi myślałem że o te co z tego sezonu są dz za poradę