Kształtowanie drzewek - Jałowiec
Anonymous - 2008-08-16, 20:13 Temat postu: Jałowiec Witam.
Właśnie wróciłem z obozu w górach. Informacja dość ważna. Właścicielka hotelu pozbywała się cyprysika/cyprysu/kto-wie-co-to o ciekawym kształcie "bo nie rósł". Ochoczo więc stwierdziłem, że mogę go przygarnąć i nawet wykopać na własną rękę. Jak można wywnioskować z faktu, iż piszę tego posta, zgodziła się.
Potrzebuję jednak pomocy i zarysu ideowego: "co z nim zrobić, żeby wyglądał sensownie".
Zdjęcia: (najpierw zblizenie na konary, potem front, a na koncu tył)
Z prac które wykonałem jak dotąd:
-Obcięcie spróchniałej części korzenia i zabezpieczenie maścią ogrodniczą. (na nieszczęście większość korzeni znajdowała sie za spróchniałą częścią korzenia palowego.)
-Wsadzenie go do donicy.
Na pewno pozostało mi:
-zabezpieczenie starych "fabrycznych" shari i jinów.
-drutowanie
-podcięcie.
Nie mam jednak pomysłu, co z tego drzewka ułożyć, ani jakie gałęzie obciąć,m żeby wyrównac gospodarkę wodną w roślinie. Tak też byłbym wdzięczny za pomysły.
ogrodnik - 2008-08-16, 22:45
Tylko wyrównaj stosunek ilości zieleni do korzeni i daj mu spokój do wiosny 2010.
Anonymous - 2008-08-16, 22:55
Sugerujesz podszczypanie zieleni swiezej do 1/3 dlugosci?
I pytanie: miejsca gdzie brakuje kory (takie "naturalne shari") czymś wyczyścić i zabezpieczyć? Co zrobić z martwymi gałęźmi ?
ogrodnik - 2008-08-17, 09:16
ODPOWIEDNIO DO REDUKCJI KORZENI...
A nie jest to jałowiec Bo teraz fotkę otwarłem i mi ta variegata jałowca bardziej przypomina
Martwe części czyści się szczotką i zabezpiecza płynem do jin.
Anonymous - 2008-08-17, 10:06
Racja.. poklulem sie nim dzis kiedy przedzierałem sie przez gaszcza starych galazek.. to JEST jałowiec...
Anonymous - 2008-08-17, 21:54
Ma ktos moze jakies wizje co mozna z tego otrzymac ? Virty mile widziane.
Anonymous - 2008-08-18, 09:14
jakie virty najpierw poczekajmy do wiosny zobaczymy czy przeżyje w ogóle, a kształt musisz sam sobie obrać jaki Ci najlepiej pasuje, narazie drzewko nie ma jakichkolwiek predyspozycji, za chudy pienek jeszcze jest (mogę sie mulić za co serdecznie przepraszam, ale to jest moje zdanie na temat tego drzewka)
Anonymous - 2008-08-18, 16:00
ja bym próbował zrobić Fukinagashi albo Kabudachi. ale to tylko moje wizje
Anonymous - 2008-08-18, 16:32
sugerujesz cos w ten deseń ?
Anonymous - 2008-08-19, 13:45
tak albo
|
|
|