Kształtowanie drzewek - Pytanie
Anonymous - 2008-08-12, 15:23 Temat postu: Pytanie mam retusa i mam pytanie wiem ze to niejest niezwykły okaz ale czy z czegoś takiego
da sie zrobić coś takiego
pawel18 - 2008-08-12, 15:46
z marchewki nie osiagniesz czegos podobnego a jezeli nawet cos takiego mialo by wyrosnac z twojego drzewka to ty na pewno juz bys tego nie dozyl
slowikp - 2008-08-13, 05:52
paweł popieram
Golden - 2008-09-11, 21:15
Najwyżej pobież sadzonki i spróbuj od nowa, bo z tego czegoś już nic się nie da zrobić.
slowikp - 2008-09-15, 06:28
No Golden z sadzonki to potrwa jeszcze dłużej niż paweł napisał. Podziwiam twoje posty.
Anonymous - 2008-09-15, 07:03
Pierwsza sprawa to gdzie jest mod. Posty, które nie wnoszą nic do sprawy powinny zostać usunięte.
Druga-Przemek123 nie przejmuj się takimi odpowiedziami. Większość z nas zaczynała od takich roślin a teraz im kopara opada. Najbardziej smutne jest to, że nie poczynili żadnych postępów w sztuce bonsai tylko w sztuce mądrowania się.
Trzecia-drzewko z drugiego zdjęcia pochodzi z innej strefy klimatycznej gdzie przyrosty są dużo większe i można szybciej uzyskać taki efekt. Tak naprawdę to nie wiem ile u nas lat trzeba poświęcić żeby uzyskać podobny efekt. Najwidoczniej moi poprzednicy mają z tym gatunkiem ogromne doświadczenie i zajmują się fikusami przez dekady. Szkoda tylko, że nie podzielili się tobą wiedzą na ten temat.
pawel18 - 2008-09-15, 16:02
skoro jestes Rafałku taki madry to moze nakierujesz kolege na dobra droge by mogl stworzyc cos podobnego jak na moje oko nie chu... chu... a juz na pewno nie w tym zyciu , taka prawda .
Anonymous - 2008-09-15, 20:47
Prawda jest taka, że nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o fikusy i nie chcę polemizować na ten temat. Wkurza mnie natomiast wywyższanie się i dołowanie ludzi, którzy dopiero zaczynają z tą sztuką mieć do czynienia. Forum powinno być po to aby pomagać sobie nawzajem i prowadzić konstruktywną dyskusję. Twoja odpowiedź pawel18 na post kolegi nic nie wnosi do tematu a poklaskiwanie na nią jest jeszcze bardziej naganne. Szczerze mówiąc widząc tego typu posty w ogóle odechciewa się uczestniczenia w „życiu” forum. Kiedyś dziwiłem się bardziej doświadczonym kolegom, że tylko przeglądają posty i nie dyskutują na forum(szkoda bo merytorycznie na pewno by dyskusje zyskały na wartości). Teraz ich rozumiem. Lepiej pozostać w cieniu i po cichu przeglądać forum niż sensownie odpowiadać na jakiekolwiek posty narażając się na zbędne i nic nie wnoszące dyskusje. Z resztą tego typu posty dla utrzymania porządku powinny być usuwane. Acha mów mi Rafał a nie Rafałek - bo co sobie inni o nas pomyślą...
Anonymous - 2008-09-16, 05:09
Żeby z fikusa zrobić taki okaz jak na zdjęciu, trzeba mieć szklarnię ogrzewaną cały rok albo mieszkac w ciepłych krajach. W uprawie parapetowej to się po prostu nie uda, nawet mając do dyspozycji 15-20 lat.
|
|
|