To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - focus po przejściach

Anonymous - 2008-08-08, 07:41
Temat postu: focus po przejściach
Witam,

Posiadam focusa po przejściach, tzn. wysuszeniu i straceniu liści:(, jakiś czas temu wypuścił nowe odrosty, ale nie wygląda to najlepiej, żeby nie powiedzieć że wcale to nie wygląda, wiem że powinnam go odrutować i przyciąć, ale zupełnie nie wiem gdzie. jak widać na zdjęciu ma długie kończyny. to czego nie widać na zdjęciu to to, że z jednego miejsca wyrasta kilka pędów, i nie wiem gdzie będzie teraz pęd główny bo łodyżka na górze jest wydaje mi się całkiem sucha.
serdecznie proszę o pomoc

kristofer001 - 2008-08-08, 07:53

hmmm powinnas go zadrutowac i przyciac? Ale napisz co tam ciac, a tym bardziej co tam drutowac?? Ja raczej bym zaserwowal mu troche swiatla,a raczej duzo pozniej zadbal o odpowiednie podlewanie jesli roslina dojdzie do siebie nawozenie, a jak juz wszystko bedzie ok i mial wielka zielona bujna czapke to wlasnie wtedy bym przycinal i drutowal!

A jesli chodzi o ten wierzcholek to przytnij od samej gory kawalek i jak bedzie brazowy w srodku to nij nizej i nizej az zobaczysz zdrowa zielona tkanke!

slowikp - 2008-08-08, 09:22

skoro to focus to ja bym mu wymienił olej, filtr powietrza i filtr oleju o oponach nie wspomnę
Anonymous - 2008-08-08, 10:31

Oj joj joj, przepraszam za przejęzyczenie, ale skoro mamy takiego znawcę motoryzacji to może też podpowiedź co do alfy dostanę??:)
Anonymous - 2008-08-08, 10:39

a jeśli chodzi o mojego FICUSA :) to jeśli chodzi o te światło, to czy mam go postawić na parapecie (czytałam że nie można), obecnie stoi na szafeczce przy akwarium (wilgotność) trochę po niżej parapetu, co prawda przy opuszczonej rolecie z bambusa, czy to znaczy że mam go wystawić na słoneczko?? i czy mam pozwolić mu wydłużać górne kończyny swobodnie??
dzięki za radę :)

Anonymous - 2008-08-08, 10:58

ok, przycięłam, no zielona to nie jest ale puściła soki więc myślę że o to chodziło
Anonymous - 2008-08-08, 12:02

RenataM napisał/a:
a jeśli chodzi o mojego FICUSA :) to jeśli chodzi o te światło, to czy mam go postawić na parapecie (czytałam że nie można), obecnie stoi na szafeczce przy akwarium (wilgotność) trochę po niżej parapetu, co prawda przy opuszczonej rolecie z bambusa, czy to znaczy że mam go wystawić na słoneczko?? i czy mam pozwolić mu wydłużać górne kończyny swobodnie??
dzięki za radę :)

Jasne, że na słoneczko! Tam, gdzie teraz stoi będą mu rosły (o ile w ogóle będą) długalaśne pędy z wielkimi międzywęźlami. Fikusy są roślinami z "ciepłych krajów" i koniecznie potrzebują światła, a bezpośrednie słońce raczej nie zaszkodzi. W razie bardzo ostrego nasłonecznienia zawsze możesz zastosować cieniówkę.

Jacek Grzelak - 2008-08-08, 13:06

Zastanawiam się , kto pisze takie brednie że fikusy boją się słonka , zajmuję się nimi od 14 lat i nigdy nie przestawiałem z parapetów , nawet w największe upały , od 3 lat na lato wynoszę je do szklarni , a i tam są w pełnym słonku , a jakie osiągam efekty :?: 8-) można zobaczyć w temacie historie :roll: :-) ;-)
Anonymous - 2008-08-08, 13:16

delete
Jacek Grzelak - 2008-08-08, 13:21

Tak Grześ u retusów , to prawda , jednak nie odpadają masowo jak w zacienionym miejscu :-P :roll: :-) ;-)
Anonymous - 2008-08-08, 14:14

dziękuję serdecznie wszystkim i szybko biegnę przestawić go na parapet :)
Anonymous - 2008-08-08, 15:04

Po przestawieniu i obcięciu wygląda tak:
Anonymous - 2008-08-08, 15:08

delete
Anonymous - 2008-08-08, 16:13

czyli co ile go podlewać?
Herpestes - 2008-08-08, 16:15

Jak z gury ziemia lekko przeschnie