Kształtowanie drzewek - Karmona drobnolistna - jak ukształtować?
Anonymous - 2008-08-08, 07:30 Temat postu: Karmona drobnolistna - jak ukształtować? Rozmyślając nad formą mojego drzewka doszedłem do dwóch rozwiązań. Najlepszym tak mi się bynajmniej wydaje będzie coś takiego jak widać na pierwszym zdjęciu (chodzi o główny zarys kształtu drzewka i jego formy przycięcia). Moja wizja wygląda następująca: pod koniec lutego, gdy będę przesadzał drzewko posadzę je nie tak jak jest w chwili obecnej tylko aby pień wychodził z ziemi pod delikatnym kątem w prawo, i następnie będą takie załamania pnia jak na rysunku... Konary będą umieszczone w miejscach które zaznaczyłem kółkami (oczywiście wymiary tych kółek obrazują mniej więcej jak będzie wyglądał układ liści,ale na pewno nie będą to takie kółka tylko bardziej owalne kształty) no i pociągnę wyżej linię pnia zgodnie z rysunkiem.
Co o tym myślicie??
P.S. Na rysunku nie jest ujęty kąt pod jakim będzie pień po przesadzeniu.
Anonymous - 2008-08-09, 08:30
i co nikt się nie wypowie na temat mojej wizji??
Anonymous - 2008-08-16, 09:29
niech chociaż jedna osoba się wypowie czy taka forma jest ok... Bo nie chciałbym zniszczyc drzewka złym cięciem, gdyż może się okazac, że moja wizja idzie w złym kierunku, chciałbym tylko wiedziec czy kierunek mojego myślenia odnośnie tego, wstępnie już ukształtowanego drzewka jest słuszny...
Anonymous - 2008-08-16, 11:11
Jak zrobisz tak jak przedstawiłeś, będzie to wyglądać o wiele lepiej niż na zdjęciu . Musisz przerzedzić koronę, bo troche tam za gęsto .
pawel18 - 2008-08-16, 11:20
moim zdaniem jak zrobisz mniej wiecej tak jak na zdjeciu to proporcje miedzy gruboscia pnia a wysokoscia drzewka nie beda sie zgadzac , na twoim miejscu znacznie skrucil bym drzewko
Anonymous - 2008-08-16, 12:40
hmmm... ale wtedy w którym miejscu musiałbym skrócic drzewko?? zaraz za 2 załamaniem??
pawel18, nie wiem czy dobrze się przypatrzyłeś bo drzewko nie ma tak długiego przedłużenia pnia jak na dorysowanym szkicu, narysowałem do czego bym dążył z tym drzewkiem... jego wielkoś kończy się zaraz za trzecim konarem na szkicu... Szkic który jest na drzewku nie oddaje wielkości drzewka, ta korona która jest na szkicu będzie w przyszłości drzewko musiałoby jeszcze trochę przyrosnąc...
Anonymous - 2008-08-16, 14:29
Ja uważam, że jak będziesz do tego dążył to będzie dobrze.
Daniel J. - 2008-08-16, 15:01
a moze cos takiego . rysownikiem to ja niejestem
Anonymous - 2008-08-16, 20:06
hmmm... a co jest co?? rozumiem że ten konar na dole na czerwono wywalic i zrobic te konary które są na zielono i ten na biało na dole?? a korona nie z tego mojego szkicu tylko ta ostatnia zielona??
Anonymous - 2008-08-16, 20:30
delete
Anonymous - 2008-08-16, 22:25
chyba zrobię jak radzisz wog, bo rozważałem też taką ewentualnośc, a cierpliwy też jestem czytam bardzo dużo, trochę książek o Bonsai się już przewinęło przez moje ręce powoli gromadzę wiedzę teoretyczną
a nad przycięciem zastanawiałem się dlatego iż ono rośnie we wszystkich kierunkach jak wida na zdjęciu hehe a czytałem że indoory można przycina cały rok niezależnie od pory roku...
ogrodnik - 2008-08-17, 18:47
Oczywiście bez pośpiechu.
Może taka linia pnia jak na niebiesko...
Anonymous - 2008-08-17, 22:53
no dokładnie takie coś miałem na myśliogrodnik, i z załamań zewnętrznych wychądzą konary tworzące trójkąt równoboczny, zobacze co z tym robi na wiosnę jak przesadzę i ustawię pień w odpowiedni sposób bo nie ulega wątpliwości, że krzak nie ma teraz równowagi i są za ostre załamania dwa pierwsze a jak posadze pod kątem w prawo to na pewno drzewko złapie lepszy optyczny środek ciężkości.
Tak więc z jakimikolwiek zabiegami czekam do wiosny, teraz tylko usunę ten dolny konar bo zdecydowanie go tam nie powinno by
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycję to walcie śmiało chętnie poczytam i może coś lepszego się zastosuje...
ogrodnik - 2008-09-27, 09:23
Co do przyszłego kształtu korony to nie za bardzo ten trójkąt równoboczny. Moim zdaniem u liściaków w górnej części korona powinna być bardziej zaokrąglona
Ale to już odleglejszy temat.
|
|
|