Kształtowanie drzewek - Fikus retus
Anonymous - 2008-08-06, 16:39 Temat postu: Fikus retus Siemka wszystkim
Od pewnego czasu mam w posiadaniu fikuska(jak na fotkach), sądzę iż muszę go przyciąć tak na 2-3 listki ale nie jestem pewien czy jest jeszcze odpowiednia pora na tak ostre "ciecia"...
Druga sprawa dotyczy jego kształtu, a mianowicie myśle o stylu Hokidachi... poradźcie coś
Proszę o wsparcie...
Pozdrawiam Daffy:)
Ronin - 2008-08-06, 16:55
Daj spokój z Hokidahi. Fajne drzewo wyjściowe masz i nie ma sensu robić miotły. Wzniesiony nieregularny- Tachiki aż się prosi. Wyciąć zbędne gałęzie i praca nad nebari to wszystko co obecnie możesz robić. Dalej czekaj na grubienie pozostawionych gałęzi i wierzchołka, gałęzie potem na krótko i wyprowadzasz z nowych pędów na każdej gałęzi dwa pędy i tak samo z nimi postępujesz. Warsztaty w Łodzi będą we wrześniu więc jak masz ochotę i czas to wpadnij to wszystko wytłumaczymy na żywca.
Anonymous - 2008-08-06, 17:40
Mówisz... a kiedy te warsztaty bo studiuje w łodzi to wiesz ;> a to teraz mogę przyciąć czy nie bardzo bo w sumie jeszcze jest ciepło no ale nie wiem...
Ronin - 2008-08-06, 19:25
Co do warsztatów to powiem Ci po 24 sierpnia, bo wtedy ustalimy z Darkiem termin. Z pewnością będzie to weekend i najprawdopodobniej niedziela. Przyciąć możesz teraz. Najlepiej wytnij niepotrzebne gałęzie a resztę zostaw by nabierała masy oraz jeśli nie będziesz pewien czy daną gałąź wyciąć. Warsztaty niebawem więc jeszcze trochę wytrzymasz. Zapewnij roślinie jak najlepsze warunki bytowe. Wysoka i równa wilgotność, nawozy i odpowiednie podlewanie. Drutować nie drutuj, poczekaj na warsztaty to zobaczysz co i jak.
Daniel J. - 2008-08-06, 20:16
tak jak wyzej kolega napisal . powiem ze zanosi sie na fajne drzewko . i zapraszamy na warsztaty i wiecej tym lepiej
Anonymous - 2008-08-06, 20:33
ok rozumiem
czyli jutro cięcie i muszę skoczyć do sklepu po nawóz
czyli jak dobrze rozumiem to zostawić grubsze gałęzie z tymi "miotełkami" tak??
i dążyć do takiego wyglądu jak ta fotka niżej ;>??
jak przytnę to wkleję fotkę
Dzięki wielkie
Ronin - 2008-08-06, 21:37
Nie koniecznie zostawić grubsze gałęzie. Owszem tam gdzie wyrasta z jednego miejsca grubsza i cieńsza to zostaw grubszą, ale chodzi o to żeby wybrać potrzebne gałęzie, potrzebne do realizacji dalszej wizji drzewa. Czasem konieczne będzie wycięcie grubszej, bo będzie ona zupełnie zbędna. Co do wyglądu to owszem to jest Tachiki i to właśnie miałem na myśli, czyli nasz popularny wzniesiony nieregularny.
Anonymous - 2008-08-07, 14:27
Siemka wyszło coś takiego dalej się boje ciąć
Oceńcie sami
Pozdrawiam Daffy
Anonymous - 2008-08-08, 12:13
Mam jeszcze pytanie bo pojawiło się coś takiego jak na fotce i nie wiem czy to źle czy dobrze, mam to jakoś zmyć szczoteczka albo coś... proszę o odpowiedz
Anonymous - 2008-08-08, 13:14
delete
Anonymous - 2008-08-08, 13:54
ok thx
Anonymous - 2008-08-09, 13:16
Siemka:)
Kolejne pytanko hehe nie uwolnicie się tak łatwo
Zaobserwowałem iż po przycięciu pojawiły się na około 10 liściach takie małe zaczernienia jak na fotce, czy to nie jakaś choroba się pojawia...
pawel18 - 2008-08-09, 13:37
mi to wyglada na uszkodzenia mechaniczne . zagiecie lub pekniecie liscia
Anonymous - 2008-08-09, 14:35
aha
a jakie jest jeszcze drzewko "dla początkujących" przez cały rok zielone??
pawel18 - 2008-08-09, 14:46
z tego co mi wiadomo to z indoorow wszystkie sa zielone w zimie
|
|
|