To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Czy takie cięcie ma przyszłość?

Anonymous - 2008-08-05, 13:08
Temat postu: Czy takie cięcie ma przyszłość?
Dostałem marketowe drzewko i chciałbym zrobić z niego coś więcej, ale niemożliwe jest przekształcenie tego co mam teraz...
Czy tak radykalne cięcie ma przyszłość?

Oczywiście mile widziane są inne propozycje jak kompletnie zmienić to drzewko i poprowadzić je w innym kierunku

Daniel J. - 2008-08-05, 19:27

musisz odpowiedziec SOBIE na pytanie co chcesz uzyskac jaki ksztault . obcinajac tyle drzewka robisz Sobie otwarta droge do wielu form . np moyogi czy nawet pochylony . ale zato bedziesz musial poswiecic wiele czasu
Anonymous - 2008-08-05, 20:03

Czyli jeśli utnę drzewko w ten sposób to puści ono nowe pędy po bokach? Jeśli wyprowadziłbym tą jedną gałązkę która ma zostać w górę, to czy możliwe jest prowadzenie jej jako wierzchołek? Chciałbym uzyskać styl właśnie moyogi. Chcę zrobić z tego przyzwoite drzewko bo w stanie jakim jest obecnie nic sobą nie reprezentuje...
seedkris - 2008-08-05, 20:08

Teraz to jest styl "chiński wąż".
Anonymous - 2008-08-05, 20:46

w takim razie nie lubię tego stylu :P

Uważacie, że to dobry pomysł tak radykalne cięcie?

Amen - 2008-08-05, 23:42

Tak dobry jeśli chcesz zmienić forme bo inaczej jej drastycznie napewno nie zmienisz, a z tej jednej galezi powstanie nowy pień i wierzchołek, drzewko przytyje optycznie i bedziesz mogl zastosować więcej styli.
Anonymous - 2008-08-06, 00:16

Z tak poważnym cięciem zaczekać do wczesnej wiosny?
I jakim narzędziem poradzić sobie z takim pniem?

Amen - 2008-08-06, 13:33

Tak do wiosny. Cięcia na grubym pniu czymś co nie zgniecie go, duzy i ostry sekator albo nawet piłka z drobnymi ząbkami jednak polecam sekator, jeśli posiadasz to duże cęgi do bonsai.