To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Fikus benjamina

Anonymous - 2008-08-04, 00:31
Temat postu: Fikus benjamina
Krótko, zwięźle i na temat. :-) Jaki pomysł na ukształtowanie tej rośliny? Mi się marzy, żeby ją spleść i zrobić DUŻE i dorodne drzewko. ;-) Z tym, że nie wiem gdzie ciąć i co zrobić z tym nieszczęsnym początkiem.
Pomożecie? :help:

P.S. Więcej fot na życzenie na maila przesłać mogę (pisać czy format duży czy taki jak tu) ;p

Anonymous - 2008-08-04, 21:00

Drogi kolego, jak nie wiesz jak hodować to zaopatrz się w odpowiednią literaturę. :-P ;-) :-)
Anonymous - 2008-08-04, 23:48

matthew, po pierwsze - nie jesteś moim kolegą
po drugie - wiem jak spleść i czym związać moją roślinkę, pytanie jak ją przyciąć, żeby nie zniszczyć (to, że Ty pewnie wykopujesz z lasu tyle ile potrzebujesz, to nie znaczy, że każdy tak robi)
po trzecie - jak nie wiesz co powiedzieć to siedź cicho!
po czwarte - potrzebną literaturę mam.

mam nadzieję, na bardziej rzeczowe rady...
:)

Anonymous - 2008-08-05, 08:14

To może ty coś zaproponujesz, jak widzisz tego fikusa w przyszłości. A my doradzimy.
Anonymous - 2008-08-05, 23:21

Chciałbym spleść jego pnie i zrobić grube, potężne drzewo. mogłoby mieć albo kilka pędów-chmurek, albo (wydaje mi się, że lepiej by dzięki temu wyglądało) dużo gałązek, które tworzyłyby dużą i gęstą koronę (jak np. dęby na wolnej przestrzeni)

Tylko nie wiem ile musiałbym ściąć i jakich środków do pielęgnacji ran używać. Zastanawiam się też czy jest jakiś wskaźnik, który powiedziałby mi jaki powinien być wzrost drzewka przy danej grubości pnia :D

Za wszystkie pomoce serdecznie dziękuję:)

Anonymous - 2008-08-06, 07:08

Do pielęgnacji ran mówisz, to wskakuj na stronkę szefa, tam masz sklep. Kupisz pasty na rany, lecz jak rana jest mniejsza niż ołówek to nie musisz zabezpieczać.
Połączenie pni jest dobrym pomysłem, ale nie najłatwiejszym do wykonania, ale na końcy efekt będzie świetny. Poszukaj na forum jak się łączy pnie.
A czy jest wskaźnik?? Nie wiem :-D To chyba się na wyczucie robi ;-)

Anonymous - 2008-08-06, 10:31

no dzięki... czekam na dalszą pomoc :)
Anonymous - 2008-08-06, 11:00

czacha napisał/a:
to, że Ty pewnie wykopujesz z lasu tyle ile potrzebujesz, to nie znaczy, że każdy tak robi)

Do czego zmierzasz??

Dolin - 2008-08-06, 11:38

przy łączeniu pni dobrze sprawuje sie rafia.polecam.
skutki łączenia takim sposobem to mój fikus

Herpestes - 2008-08-06, 11:46

U fikusów na wszystkich miejscach cięcia pojawia się biały mleczny sok,który zasycha i umożliwia dobre zasklepienie się ran.
Anonymous - 2008-08-06, 13:29

To tak jakby zamiast pasty na rany:D Ale lepiej używać past
Anonymous - 2008-08-06, 22:07

dziękuję za pomoc. jakby jeszcze ktoś doradził, co zrobić z tą dziurą widoczna na 1 i 3 zdj. byłbym bardzo wdzięczny...

Zostawić ja i spróbować zrobić z niej jakiś 'korzeń' czy spróbować 'zatkać' innym konarkiem? :P ;)

Anonymous - 2008-08-08, 12:40

no cóż, odświeżam! :D i czekam na dalsze propozycje.
a tak przy okazji czy uniwersalna ziemia do fikusa sie nada? bo będę przesadzał :P

i jeszcze jedno. ziemia do cytryn, mandarynek i pomarańczy? jakieś mądre sugestie? starczy mi ziemia do drzewek cytrusowych?

Anonymous - 2008-08-08, 12:56

Fikus - torf (ph 5-6), ziemia kwiatowa i żwirek w proporcji 1/1/2
A ja swoją cytrynę mam w mieszance ziemia kwiatowa, żwirek 1/1. Rośnie sobie :)