To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Walka z "procą"

Bunny - 2008-05-24, 17:41
Temat postu: Walka z "procą"
Witam.
Mam zamiar przyciać na jesień lub wiosnę mojego bukszpana. ma on dość nieciekawą "proce" i chciałbym się jej w jakiś sensowny sposób pozbyć. Myślę o takich cięciach (czerowny) albo o odciagu (pomorańczowy) na którym stopniowo zwiększał bym napięcie by nieco bardziej wypoziomować tą gałąź. z racji tego, że konar jest już dość gruby był by to proces dość długotrwały...
Rozważam też całkoite usunięcie procy (żółty) jednak wiąże się to z bardzo długotrwałym odrastaniem zielonej części drzewka...
widoczne "kikuty" obcietych gałęzi z połowie pnia zostaną zamienione na Jiny ( w przypadku grubszego) bądz zlikwidowane ( cieńszy) jeżeli nie wypuszczą nowych pędów...
jeżeli jednak wypuszczą nowe gałązki prawdopodobni bardziej "zaraśnięty" zosatnie i będzie stanowił osobne piętro drzewka

Proszęwięc o rady co do dalszego prowadzenie drzewka i virty. pomysłów nigdy zawiele ;-)

kristofer001 - 2008-05-25, 02:16

A po co ta prawa galaz i bawienie sie z odciagami uciachaj ja i wyobraz sobie drzewko bez tej galezi!

Dodam tylko, ze to moje zdanie, ale co ja tam wiem! :-D