To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - modrzewnik chiński - jaki kształt?

Anonymous - 2008-05-16, 21:13
Temat postu: modrzewnik chiński - jaki kształt?
witam. kilka dni temu obdarowano mnie drzewkiem określonym na etykietce nieco egzotyczną nazwą "acer enlarix" :-/
udało mi się je zidentyfikować jako modrzewnik chiński, chociaż jeśli ktoś miałby inne sugestie co do gatunku - będę wdzięczna.
w każdym razie zastanawiam się, czy da się coś z tego egzemplarza wyrzeźbić... jestem nowicjuszką w temacie, poczytałam trochę o uprawie i kształtowaniu, ale jak na razie sama nie potrafię sobie wyobrazić, jak ta moja miotełka powinna ostatecznie wyglądać :->
bardzo proszę o jakieś sugestie odnośnie kształtu :help: będę wdzięczna :roll:

poniżej załączam fotki mojego modrzewnika - po dolnej gałązce widać, o ile go obracałam do każdego ujęcia ;-)

Anonymous - 2008-05-19, 05:33

Proponuję obejrzeć stronę Waltera Pall'a - znajdzie się tam masę zdjeć które mozna wykorzystać jko inspirację. Na forum nie jest wykonalne poprowadenie za rękę jeśli chodzi o formowanie czegoś takiego - styl narzuca się sam: wzniesiony nieregularny.
Golden - 2008-05-20, 14:20

Ja uformowałbym mu konary w dół ( żeby wyglądał starzej ) i jeden z górnych pędów dał całkiem na pion, ale to tylko moja sugestia