Kształtowanie drzewek - ficus retusa (foto)
Anonymous - 2008-05-15, 20:30 Temat postu: ficus retusa (foto) Witajcie przedstawiam tutaj swojego ficusa który po przelaniu potracił połowę liści i wygląda jak na zdjęciu poniżej. Mam pytanie czy przyciąć mu te 2 najwyższe gałązki czy lepiej odgiąć drucikiem? i w jaki sposób dało by sie go bardziej zagęścić za podpowiedzi dziękuje
Anonymous - 2008-05-17, 08:32
super forum jak napisze jakiegoś posta to wszyscy maja go w d....
Ronin - 2008-05-17, 08:37
Forum ma wyszukiwarkę ale widać, że masz ją w d...
Setki razy było wałkowane:
1. południowe okno
2. obetnij jak chcesz
3. zagęszczasz poprzez rozchylenie korony żeby światło dochodziło i cięcie
4. zmniejsz podlewanie skoro traci liście (cgyba, że przedstawiasz nam go już po reanimacji)
Wszystko to było omawiane więc powpisuj sobie i poczytaj szczegółowo, jak Ci nie wystarczy to co napisałem.
Anonymous - 2008-05-18, 00:03
tak już po reanimacji . tylko myślałem że ktoś podrzuci pomysł jak je wy drutować ale ok
Ronin - 2008-05-18, 00:23
Formowanie na forum ma charakter czysto teoretyczny i raczej opiera się na zasadzie podsyłania pomysłów, które właściciel drzewka może przeanalizować, czy takie rozwiązanie ma szanse bytu na jego materiale. Zatem możemy Ci napisać żebyś wygiął lewą gałąź tak a tak, ale do rzeczywistości będzie się to miało nijak. Jedyna rzecz to warsztaty, albo praca z kimś bardziej doświadczonym. Chociaż na Twoim miejscu wpierw bym skoncentrował się na zagęszczeniu rośliny.
carol1 - 2008-05-18, 07:40
Ja bym zrobił odkład pozbył się tych przerośniętych korzeni, potem bym myślał, czy chce drzewko mieć szybciej czy mam baaardzo dużo czasu.
|
|
|