To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Jałowiec. Może jakieś propozycje co do formowania? ...

majkelsbt - 2008-05-02, 14:52
Temat postu: Jałowiec. Może jakieś propozycje co do formowania? ...
Witam. Kupiłem ostatnio jałowca chińskiego w ogrodniczym :) Na razie przesadziłem go do większej doniczki, troszkę przyciąłem i wygiąłem... Może macie jakieś propozycje co do tego drzewka? Wszelkie propozycje mile widziane ... :)

Oto zdjęcia:

carol1 - 2008-05-02, 15:44

Troche mało go widać, możesz pokazać rozmieszczenie gałęzi?

Jak nie ma nisko gałązek to może literacik? Możesz też zostawić, poczekać i zobaczyć co wymyśli sobie roślina :) No chyba że chcesz go mocno giąć tak jak te jałowce na warsztatach teraz ładnie gną :)

(zdaje mi się czy to ziemia do palm?)

majkelsbt - 2008-05-02, 16:56

carol1 napisał/a:
(zdaje mi się czy to ziemia do palm?)

to jest moja mieszanka ziemi :) a to białe to perlit ...
daję jeszcze kilka zdjęć ...

pawel18 - 2008-05-02, 17:20

wyginajac go w ten sposob nic nie osiagnales , ja tez bym poszedl w strone literata ale musial bys go wygiac w druga strone . probowal bym zrobic cos takiego jak na niby vircie , mysle ze jakis zarys narysowalem bo telentu ani programu do robienia virtow nie posiadam .
kristofer001 - 2008-05-03, 10:28

A ja bym go ksztaltowal na literata i napewno by cos z tego wyszlo!
pawel18 - 2008-05-03, 16:28

moze nie wyraznie narysowalem ale mi tez chodzilo o literata , na pewno musial by buc troche wyzszy niz narysowalem moze kristoferze narysujesz jak ty to widzisz
kristofer001 - 2008-05-04, 07:52

Sorki za virta, ale jak byloby cos niejasne to moge to jakos wyrazniej wygryzdac!
majkelsbt - 2008-05-05, 10:44

Ok. dzięki za virty :) zacząłem go giąć tak jak narysował to Kristofer... teraz wygląda tak:

zostawić go narazie w spokoju? czy można go jeszcze trochę przyciąć?

kristofer001 - 2008-05-05, 11:51

Usun wszystko co jest zbedne zostawiajac galaz na wierzcholek i pietra, ktore beda na galezi idacej w dol! Ale co usunac i z jakich galazek zrobic pietra to oczywiscie musisz sam zadecydowac!

I widze jeszcze jeden problem, a mianowicie przygiales caly pien do dolu! A ja mysle, ze powinienes ciac pien tam gdzie konczy sie korona i poszykac za jakas ladna galazka i przygiac ja w dol i wlasnie z tej galezi uksztaltowac pietra! Mam nadzieje, ze wszystko jest jasne! ;-)

majkelsbt - 2008-05-06, 13:42

ok. Na razie wygląda to tak:

mam obciąć jeszcze tak jak zaznaczyłem? i zostawić 2 gałązki jedną na górę i na dół... ?

Ronin - 2008-05-06, 19:31

No ładny łuk zrobiłeś. Jeszcze tylko cięciwy brakuje.
Popatrz na bunjiny. Owiń go rafią i powykręcaj jakoś ten pień i zmień to nagięcie. To nie ma być łuk odciśnięty od koła. Jak dla mnie nie potrzebnie go tak ogoliłeś. Przydałby się jakiś jin .

kristofer001 - 2008-05-06, 21:58

Nie no luk strzeliles jak nic! Jak go przyciac to juz Ci nie napisze bo tam nic nie widac! Ale moze to Ci bedzie pomocne bo o takie cos mi chodzi! A reszte musisz sam kombinowac bo wszystkiego nie da sie wytlumaczyc przez szklany ekran!

ronin ale jakby zrobil jin z tej dolnej galezi to i tak by byl grubosci zapalki po okorowaniu!

fidelpatcha - 2008-05-07, 06:48

Eh Kristofer - najpierw rysujesz wirt wg którego kolega zrobił drzewko, to teraz obrywa mu się za łuk. Pokazujesz bunjina, ale zdradź koledze jak ma uzyskać te delikatne ruchy pnia odrózniające pokazane drzewko od jego łuku. Do tego wszystkiego ta wisząca gałąź kompletnie psuje całość - drzewo traci resztki stabilności. Z mojej strony radził bym poszukać innej inspiracji.
kristofer001 - 2008-05-07, 10:52

Eh fidelpatcha - mozna by tu duzo pisac na temat Twojego postu ale po co sie stresowac! A poza tym radzisz tylko poszukania nowej inspiracja, a dalej cisza i cisza!
fidelpatcha - 2008-05-07, 11:26

kristofer001 napisał/a:
A poza tym radzisz tylko poszukania nowej inspiracja, a dalej cisza i cisza!

Tyle że dzięki uwagom, może kolega zrezygnuje z opierania się na twojej błędnej sugestii, a to może skutkować poprawieniu ogólnego wyglądu. Kształt jaki pokazałeś na wircie jest w książkowych przykładach błędnego formowania pnia, dlatego nawet samo obalanie tego pomysłu ma sens.
Roślina ma słabe predyspozycje. Najlepszym obecnie rozwiązaniem jest faktycznie literat, z tym że:
- delikatne gięcia pnia powinny być poprowadzone tak, by czubek znajdował się w linii prostej nad nasadą - nada to wrażenie stabilności drzewa. Wszelkie "odchodzenie" korony od środka ciężkości ma sens wtedy, jeśli podstawa jest masywna lub wyraźnie większa z jednej strony. Wtedy odnosi się wrażenie, że mimo odchylenia drzewa, jest ono mocno usadowione w gruncie i to pozwala mu tak rosnąć.
- nie da się formować przez internet, czasem można co najwyżej zgadywać - co z tego że na podstawie fotki powykręcam Ci fajnego literata - na fotomontażu da radę, a potem okaże się, że wyjdzie kupa. Musisz pooglądać zdjęcia literatów w internecie - wpisz sobie w google: literati, bunjin, bunjingi - pooglądaj grafiki, ty najlepiej wiesz co możesz ze swojego jałowca wyciągnąć. Najlepiej by było pokazać go na żywo komuś z większym doświadczeniem i wtedy popracować nad ułożeniem.
Mam nadzieję, że takie wyjaśnienie jest dla kolegi Kristofera już do zaakceptowania.