To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Proszę o osąd :)

Anonymous - 2008-04-27, 23:08
Temat postu: Proszę o osąd :)
Witam,
od roku posiadam Ficusa Retusa to było moje pierwsze drzewko z którym miałem najwięcej problemu jak je ukształtować. Wczoraj wpadłem na mały pomysł i chciałem się zapytać bardziej doświadczonych kolegów o opinie :-)
Miałem cięzki wg mnie orzech do zgryzienia ale pomysł przyszedł mi taki iż chcę je posadzić na skale i kształtować....no właśnie i tu kilka opcji:
1. spróbować zrobić "kulista koronę"
2. kształtować w stylu Chu-Shakan lub Moyogi.
Zastanawia mnie jedno czy pierwsza sprawa to czy dobrym pomysłem jest sadzanie Ficusa na skale i czy w/w formy mają sens przy tym drzewku.
Pierwotną opcją było pozostawienie drzewka na nowe sadzonki ale od wczoraj zacząłem się głębiej zastanawiać czy da sie coś jeszcze z nim zrobić...bardzo proszę o wszelką krytykę bądź poparcie mojego pomysłu i ewentualne pomysły jak Wy widzicie to drzewko. :help:

Anonymous - 2008-04-28, 05:25

Sadzenie na skale w tym przypadku to zły pomysła, drzewa rosnące naskałach (naewt fikusy) powinny mieć bardziej dynamiczny pień, ten tutaj sugeruje drzewo rosnace na płaskiej otwartej przestrzeni.

Kulista korona? Nie bardzo rozumiem, ale jeśli gaktycznie masz na myśłi koronę w kształcie kuli, to stanowczo NIE! Fikusy tak nie rosną!

Moyogi? JAK?

Spróbowałbym go kształtować na wzniesiony nieregularny, to możma przeprowadzić.