Kształtowanie drzewek - Jaki pomysł na pień w kształcie "Y" ??
Anonymous - 2008-04-24, 12:25 Temat postu: Jaki pomysł na pień w kształcie "Y" ?? Witam!
Posiadam Sagaretię, której pień najstosowniej przyrównać można do literki "Y". Ze wspólnej nasady jest rozgałęzienie na mniej więcej równe 2 części, jakby ramiona. Oczywiście od tych głownych konarów odchodzą mniejsze gałązki z gąszczem listków. Ale w jakim stylu mogę prowadzić roślinkę o takim kształcie? Jak na razie podcinam zbyt wydłużone zimowe gałązki, a reszcie pozwalam rosnąć swobodnie, jednak chciałabym jakoś zaplanować wygląd Sageretii na dłuższą perspektywę. Przeglądałam zdjęcia drzewek w różnych stylach ale jakoś nie mam pomysłu na swoje. Tak więc bardzo prosze o pomoc ludzi z większa od mojej wyobraźnią.
Pozdrawiam.
Ronin - 2008-04-24, 14:02
Najlepiej zdjęcie wstaw. Gdzie się ten pień rozdwaja - na jakiej wysokości Bez zdjęcia to możemy Ci doradzić wszystko co tylko sobie zażyczysz, ale zupełnie bez zastosowania.
Anonymous - 2008-05-11, 14:36
Przepraszam, że tak długo pozostawiłam mój wątek sam sobie. Mam awarię internetu, więc stały dostęp odzyskam za ok.tydzień, teraz piszę tylko z kafejki, więc nie wstawię zdjęcia. Od ziemi rozdwojenie zaczyna się na wysokości ok. 2,5-3cm. Całe drzewko ma ponad 20 cm. Wiem, że bez zdjęcia jest dużo ciężej, więc jak tylko odzyskam swobodny dostęp to wkleję fotki.
carol1 - 2008-05-11, 19:06
Jak dla mnie dobrym pomysłem jest to:
http://fichas.infojardin....ea-bonsai-2.jpg
albo cięcie
|
|
|