Kształtowanie drzewek - PINUS
HIR - 2008-04-23, 11:38 Temat postu: PINUS Witam posiadam taka sosenke jeszcze nie czas na jej formowanie ale może pojawi się jakąś ciekawa propozycja która mnie przekona. Sosna podkopana w 06 pozyskana 2007 jeszcze sporo pracy przed nią drzewko nie należy do łatwych wymagało by raczej omowienia na żywo. Moge tylko dodać że nie chciał bym „zkompaktować” korony tzn zrobić harmonijki z przedłużenia żeby było niższe drzewko. Pozdrawia i zapraszam
Admin jr. Ze względu na edukacyjny charakter forum, zmieniam tytuł wątku, aby nie wprowadzac nowicjuszy w błąd, że istnieje coś takiego jak.. "sosnus"
Daniel J. - 2008-04-23, 13:07
moze takie cos
HIR - 2008-04-24, 08:14
Wirt, jeśli można go tak nazwać nie wykonalny zwróć uwage jak daleko jest zieleń a gdzie porobiłeś pięterka nie mówiąc już o przedłużeniu pnia kombinuj dale
Ronin - 2008-04-24, 11:02
Moja propozycja. Najwyższą gałąź naprostować do okolic ka nachylenia pnia głównego. Gałęzie odchodzące od niej jak i wychodząca od tego załamania pnia kierować w dół. Całość można jeszcze nieco przechylić w dół. Spróbowałbym jeszcze zwiększyć kąt załamania pnia żeby był rozwarty a nie prosty. Virt tylko przedstawia główne gałęzie.
HIR - 2008-04-24, 11:21
No ten kat będzie niestety mankamentem tego drzewka jak bym chciał to wyprostować trzeba by było bardzo osłabić pień do gięcia a drzewko mogłoby nie przeżyć jeszcze rafia by znacznie zniszczyła stara kore wiec jak pisałem kat zostaje.pzdr
kristofer001 - 2008-04-24, 22:47
A moze cos takiego polkaskada lub obcinajac wierzcholek i zrobic kaskade? Wiadomo nie ma to jak na zywo sobie poobkrecac roslinke!
P S sorki za wirta ale moj tablet graficzny z lekka sie pogniewal na mnie!
acha no i jeszcze jedno ta galaz ktora idzie w dol ma byc skrecona lekko w strone ogladajacego aby ukryc ten kat prosty skoro piszesz ze juz sie nie da z tym nic zrobic!
fidelpatcha - 2008-04-25, 07:29
Udało by ci się wykręcić taką formę? Wirt wiadomo wróżenie z fusów - tak jak piszesz omówić trzeba na żywo.
HIR - 2008-04-25, 13:06
Witam oba wirty sa wykonalne jak na mnie i nawet zaciekawił mnie wirt fidelpatcha bo rozważałem podobna koncepcjie jednak wizje mam taka wiadomo ze nie wyjdzie tak samo to jest paitowy zarys mojej mysli.1 wirt to poprawiona wersja fid…2 To ta która chciał bym iść w przyszłości. Starałem się pod cieniować przedłużenie żebyście wiedzieli jak jest zakręcone znaczna część zielonego była by wyciętą wiec liczył bym na jakies uśpione paki .Różowa gałązką to pięterko które chciał bym wszczepić z niższej kreskowanej gałązki.Co sadzicie o takiej wersji????
Amen - 2008-04-25, 18:48
A moze?
HIR - 2008-04-26, 18:03
Cos takiego bym chciał osiągnąć jak pokazałeś na 1 wircie, ale aż tak zieleni się nie da przybliżyć(Zobacz fotki!!) i takie delikatne zagięcia jeszcze wydłużyły by drzewko w moim wircie jest to zagięcie poprowadzone w półkola co skraca długi odcinek bez zieleni + dodatkowe pięterko, które zawsze mogę usunąć ale wydaje mi się ze będzie ładnie tuszować ten ostry kat zobaczymy z czasem jak dojdzie do odpowiedniej kondycji
|
|
|