Początki - mam problem;/ mam grubosza i niewiem co z nim robić???
Anonymous - 2008-04-20, 15:10 Temat postu: mam problem;/ mam grubosza i niewiem co z nim robić??? witam!!!
juz od prawie 2 miesięcy interesuje sie sztuką bonsai;)) i mam carmone;))
Ale całkiem przpadkowo stałem sie posiadaczem grubosza i terraz mam pytanie do was co mam z nim robić ( przesadzać, formowac...) prosze o pomoc
FOTKA DRZEWKA: http://www.speedyshare.com/115970501.html
http://www.speedyshare.com/618270799.html
Anonymous - 2008-04-21, 05:34
Skoro TY nie wiesz co chcesz z niego zrobić, to my ci nic nie doradzimy.
Anonymous - 2008-04-21, 13:37
nom ja to bym chcial jakoś fajnie uformować;)))
Anonymous - 2008-04-21, 14:21
Wybierz styl, który się Tobie podoba. Pomyśl czy Twój wybór da się zrealizować na tym egzemplarzu...
Co rozumiesz przez "fajnie" uformowane? Skup się i opisz, co widzisz w drzewku, jak chciałbyś je poprowadzić?
Anonymous - 2008-04-21, 18:17
yyyhyyy ok ja sie was pytam jaka będzie najlepsza forma dla mojego grubosz??? bo to bedzie moje pierwzse cięcie;// prosze o pomoc!!!!!
Ronin - 2008-04-21, 19:34
Powiem CI tak jak zawsze radzę ludziom, którzy nie wiedzą, co zrobić z drzewkiem. Wpierw musisz mieć pojęcie o formach w bonsai i wiedzieć jak sie mniej więcej do nich dąży. Jeśli już wiesz to usiądź przed drzewkiem i popatrz na nie, poobracaj je. Drzewko musi Ci samo powiedzieć co chce żebyś z nim zrobił. Nic na siłę. Siedź tak dopóki nie wymyślisz. Jeżeli nic nie przyjdzie Ci do głowy to je zostaw i wróć za jakiś czas do niego i powtórz wszystkie kroki. Musisz wiedzieć do czego dążysz i jak ono ma wyglądać w przyszłości. Nie jest to żadna rewelacyjna rada, ale sprawdzona. Spójrz na dzieła Masahiko Kimury. To są jego słowa a po efektach widać, że wie co mówi.
A teraz do meritum. To jest grubosz więc masz do wyboru jedną z trzech form: Kabudachi, Sokan albo , i tu pewnie wywołam burze mózgów, Moyogi. Tyle tylko, że Moyogi traktowana jako styl wzniesiony nieregularny
Anonymous - 2008-04-22, 09:26
No z moyogi z grubosza to byłabym ostrożna: łatwo złamać, nie lubi drutowania, nie ma porządnie drewniejącej tkanki która zachowa kształt po zdjęciu drutów...
|
|
|