Pozyskiwanie materiału na bonsai - ukorzenienie topoli...
Anonymous - 2008-04-08, 16:55 Temat postu: ukorzenienie topoli... Chciałbym ukorzenić topole... mam (dość świeżą) gałąź o średnicy ok. 3, 5 cm... chciałbym ją jakoś ukorzenić tylko czy lepiej w wodzie czy w ziemi a może najpierw: czy wogóle się da ukorzenić gałąź topoli... I ile mniej - więcej czasu trzeba trzymać gałąź w wodzie
PS 1. Czy ktoś robił bonsai z topoli jeśli tak to proszę o jakieś instrukcje, wskazówki co do prowadzenia i kształtowania takiego drzewka...
PS 2. Jeśli pytanie umieściłem w złym dziale przepraszam...
Z góry thx za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam Michał.
Anonymous - 2008-04-09, 05:16
Wsadź gałąź do wody - akurat topola powinna się w ten sposób ukorzenić.
Bonsai z topolinie jest popularne ze względu na kiepskie drewno podatne na zagniwanie i próchnienie. Jelśl chodzi o styl, dobierz po prostu do gałęzi, najpewniej pasował będzie chyba wzniesiony nieregularny. Ze wzgledu na wielkość liści powinno to być drzewko przynajmniej 40 cm.
Anonymous - 2008-04-09, 13:16
dobra dzięki... ale czy jest sposób żeby zmniejszyć liście topoli np. tak jak u innych drzewek... te 1rwsze liście obciąć, i te nowe wyrosną mniejsze
I ile czasu topola będzie wypuszczać korzenie
Ronin - 2008-04-09, 16:41
Tak, wypuści mniejsze, ale zabieg defoliacji jest wykonywany na ukształtowanych drzewach, bo spowalnia to ich wzrost. Nie masz się co tym na razie przejmować.
Anonymous - 2008-04-09, 17:55
Wiem że przy kształtowaniu drzewek nie zmniejsza się liści (bo jak napisałeś wolniej rosną) ale chodziło mi czy w ogóle na topoli można takowy zabieg przeprowadzić . Topole wybrałem ze względu na szybki wzrost... doczytałem się także że topole w porównaniu do innych drzew żyją najwyżej ponad 100 lat... no i zastanawiam się ile czasu będzie żyła topola - bonsai??
Anonymous - 2008-04-09, 18:02
a co do kształtowania drzewka... będzie ono o grubości 3cm, u góry ze "złamanym" pniem... gałęzie chcę skierować w dół (wiem że topola przy kształtowaniu łatwo się łamie ale będę starał się kształtować młode, jeszcze zielone pędy - dość giętkie)... tylko jaki to styl może później wkleję jakieś foty jak mniej więcej chciałbym żeby to wyglądało...
Anonymous - 2008-04-09, 21:38
mam już foto (tylko że grabu ) jak mniej więcej chciałbym żeby to wyglądało...
http://kamcio.com/bonsai/ja/grab3/
Później wstawię foto tej gałęxi która leży u mnie w słoiku
Anonymous - 2008-04-10, 19:19
NO takkk... już mam foto. Prosze bardzo: wysokość - 31 cm, średnica - 3 cm... "obłamanie" wykonane dłutem... narazie nie zabezpieczam tego niczym - tak dla eksperymentu, ale raczej drzewku nic nie powinno się stać
no to teraz zdjęcie...
http://giraffe-it.pl/fotosy/bonsai-topola.jpg
Jak myslicie, da się z tego cos sensownego zrobic?? (najbardziej interesowało by mnie cos takiego jak w poście wyżej)... zastanawia mnie tylko czy to ża pień jest na całej długości jednakowej grubości nie będzie przeszkadzać...
Anonymous - 2008-04-11, 05:07
Najbardziej przeszkadzac będzie to, że gałąź na górze jest odłamana, wystrzępiona. Powinieneś to odciać piłą i zabezpieczyc maścia ogrodniczą (najlepeij Funaben). Była już mowa o tym, że topole są bardzo podatne na gnicie, ich drewno łatwo się psuje. Jak zresztą wyglądałoby bonsai z takim czymś? A łatwiej to wyrównać teeraz niż po ukorzenieniu się i wypuszczeniu pędów.
"obłamanie dokonane dłutem" - zrobiłeś to specjalnie???
Anonymous - 2008-04-12, 14:35
No tak zrobiłem to żeby nie było takiego "nienaturalnego" ścięcia... ale już te "obłamanie" ściąłem tak jak mówiłeś Bix...
|
|
|