To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - zostawić w spokoju czy nie???

Anonymous - 2008-04-05, 13:27
Temat postu: zostawić w spokoju czy nie???
hej :-)

wiąz drobnolistny to moje drzewko. Pyt moje: mam go od paru dni i wiem, że musi sie przystosować, ale on ma niektóre dość długie gałązki... i są młode... wyginają sie nawet tak śmiesznie ze niedługo będą leżały na ziemi... obcinać czy poczekać aż sie przystosuje????

i jak często je zraszac???? same listki częściej niz ziemie???

pawel18 - 2008-04-05, 13:36

drzewko zostaw w spokoju niech sie zaaklmatyzuje .
lord1985 napisał/a:
i jak często je zraszac???? same listki częściej niz ziemie???
ziemi sie nie zrasz tylko podlewa . listki zraszaj 2-3 razy dziennie
Anonymous - 2008-04-05, 13:45

każdy mówi żeby ziemie zraszać a nie podlewać bo to tylko szkodzi...
Anonymous - 2008-04-05, 13:49

Cytat:

mówi się że zraszanie jest dużo "bezpieczniejsze" dla mniej zaawansowanego miłośnika bonsai bo wtedy występuje mniejsze prawdopodobieństwo "przelania" a co za tym idzie obumarcia drzewka. Podlewanie poprzez podsiąkanie (wkładanie całej donicy do miski z wodą) to już wyższa szkoła jazdy i może okazać się że przesadzisz z takim podlewaniem i korzenie zaczną gnić....
Pozdrawiam

Amen - 2008-04-05, 14:43

lord1985 napisał/a:

Zraszanie nie zastąpi podlewania. Zraszaj liście, a ziemie podlewaj jak przeschnie wierzchnia warstwa.

kristofer001 - 2008-04-05, 18:59

jesli bedziesz ziemie zraszal to napisz jak ona bedzie nawiodniona jak gleboko 0,5 cm moze gora centymetr jak dobrze bedziesz wahal cynglem od zraszacza a co z reszta korzeni one beda tylko sie rozkoszowac leciutka wilgotnoscia gleby o ile do nich dotrze! wystarczy troche pomyslec!
Anonymous - 2008-04-08, 06:09

Lord - super, więc podlewanie szkodzi?
Amen - 2008-04-08, 12:54

To tak jakbys Ty nie pił tylko zraszał sobie twarz ;] :)

Poprzez podlewanie ziemia nasiaka wodą i mają do niej dostęp wszystkie korzenie, a nadmiar odpłynie drenażem, zraszaniem woda dotrze do tych wyższych, a reszta szybko odparuje.

ogrodnik - 2008-04-09, 15:54

Wystarczy pozraszac odpowiednio długo... i Ty, i drzewko sie napijecie :beer: :drunk: