Lecznica - żółte końcówki na igłach sosny
Anonymous - 2008-04-05, 09:53 Temat postu: żółte końcówki na igłach sosny Witam
Temat postu powinien rozwiać wszelkie wątpliwości. Otóż na moich sosnach od jakiegoś czasu końcówki igieł robią się żółte. Bardziej widać to zimą, a latem troszkę to schodzi. Teraz mam dylemat bo prawdopodobnie wynika to ze złej opieki nad nimi. Więc co robię nie tak ? Podejrzewam , że przyczyną może być niedobór lub nadmiar jakiegoś pierwiastka. Myślałem dużo o zawartości żelaza w wodzie do podlewania (podlewam je deszczówką, którą łapię do stalowych beczek i troszkę od środka korodują). Przyczyna może też być w samym podłożu. Jednak mieszając je używam w dużej ilości podłoża w którym rosła pierwotnie plus dodatki (drobny keramzyt, torf kwaśny, piasek płukany, troszkę gleby darniowej). Taka mieszanka wg mnie jest ok, dlatedo jeżeli ktoś miał podobny problem to proszę o posta.
Krzysztof Tomaszewski
Anonymous - 2008-04-13, 19:35
mialem kiedys tak z kosodrzewina kiedy zapchal i sie odplyw w doniczce i zaczely gnic korzenie. Objawy o ktorych piszesz sa tez przy "posutce" - moze jakies fotki ?
Golden - 2012-01-16, 21:58
Odświeżę temat, bo nie chcę zakładać nowego takiego samego. Mógłby ktoś podać jeszcze jakieś informację co do tego żółknięcia igieł u sosen? Chodzi mi o żółknące końcówki bo mam z tym trochę problemów zwłaszcza u s. górskiej. Może być to spowodowane grzyami? Są na to jakieś skuteczne opryski?
Pit-B - 2012-01-17, 17:59
http://www.przyjacielebon...ighlight=osutka
Może to naprowadzi Cię gdzie szukać i jak walczyć.
Daj zdjęcia!
Golden - 2012-01-17, 18:37
nie nie, to zupełnie inaczej wygląda
peper50 - 2012-01-18, 21:25
To pokaż jak to wygląda...
Golden - 2012-01-18, 22:27
obecnie przebywam w Szczecinie więc raczej nic z tego W każdym razie igły żółkną od zewnątrz nie od środka i nie rudzieją tylko cały czas są żółte
|
|
|