Kształtowanie drzewek - Prace nad kosodrzewiną
Anonymous - 2008-03-29, 19:26 Temat postu: Prace nad kosodrzewiną Tak jak wyżej.
tzn. kiedy można ją przesadzać drutować, ciąć gałęzie.
Ronin - 2008-03-29, 19:35
Takie małe kompendium wiedzy, co do kosodrzewiny.
- jeżeli przesadzamy i redukujemy bryłę korzeniową, to tego samego roku nie tniemy mocno części nadziemnej, to samo tyczy się drutowania. Więc po wykonaniu radykalnych zabiegów określonego typu powinno się dać drzewu min. 12 miesięcy wytchnienia.
- przesadzać najlepiej w czerwcu. Jeśli np. Japońska Sosna Czarna powinna być przesadzana wczesną wiosną, to Pinus Mugo przesadzony w tym czasie będzie rosnąć w danym okresie wegetacyjnym wolniej i raczej ustawi się na program czekania do następnej wiosny. Należy przesadzać, gdy świece osiągną ok 20 mm długości - więc w zależności od klimatu może to się przesunąć o kilka tygodni.
Generalnie jest to polemika z poglądem, że przy iglakach można stosować zasadę zbalansowanego cięcia bryły korzeniowej i części nadziemnej.
Iglaki ze swej natury mają gorzej - igły mają stosunkowo małą powierzchnię więc zarówno fotosynteza jak i parowanie nie odbywa się tak łatwo jak u liściastych. Żeby więc odbudować zredukowaną bryłę korzeniową potrzebują znacznie więcej "zielonego potencjału".
Są to wyciągnięte wnioski z rozmowy Waltera Pall'a z Vancem Woodem. Niestety autora tych wniosków nie pamiętam.
Anonymous - 2008-03-29, 19:50
hmm holera.
Niewiam co to za rodzaj kosodrzewiny, ale juz ją własnie przesadziłem.
Czyli co mogę ja podrutować ?
Ronin - 2008-03-29, 20:35
Według mnie możesz, bo jak wnioskuję, ta rozmowa tyczyła się już uformowanych drzew, a ty dopiero zaczynasz kształtowanie, ale czy na pewno to nie wiem. Ja swoją przesadzałem, ciąłem i drutowałem za jednym zamachem kiedyś i nie miała problemów.
Poza tym kosodrzewina (Pinus mugo, sosna górska, kozodrzew, krępulec) to jest odmiana sekcji Pinus.
|
|
|