To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - pieniek

Anonymous - 2008-03-29, 13:36
Temat postu: pieniek
witam. przy głownym pieńku rosną mi niepotrzebne gałązki, jak je usunac tak, zeby w tym miejscu nie wyrosły nowe? obcialem sekatorkiem jak najbliżej sie dało, no ale takie małe wypustki zostały.

pozdrawiam

Anonymous - 2008-03-29, 15:19

Tak to już jest z tymi nieprofesjonalnymi narzędziami. Gdybyś użył obcęgi, zaprojektowane tak, aby ucinać tuż przy pniu nie byłoby problemu.
Sekatorem, jakbyś się nie ustawił nigdy nie będzie tuż przy pniu.

Co do blokowania wyrostu nowych gałązek, to się tak nie da powiedzieć drzewku, żeby gałązki rosły tu czy tu. Na tym m.in. polega sztuka bonsai - dzieło nigdy nie będzie skończone, bo ono żyje i rośnie. Zachowasz kształt poprzez cięcie.
Wydaje mi się, że drzewka nie dążą do tego, żeby mieć dodatkowe gałązki na dole. Przecież gałęzie na dole są najstarsze...

Ronin - 2008-03-29, 15:27

No to źle Ci się wydaje. Spróbuj podciąć fikusa, a zakładam, że takie drzewko ma Zak, i zobaczysz co się będzie dziać. Nawet jeśli wytnie gałąź cęgami to nie jest powiedziane, że nie wypuści w tym samym miejscu pędu. Jeżeli wycinasz dosyć spore gałęzie z pnia to zaklej to miejsce pastą. Dolne gałęzie wcale nie muszą być ani najstarsze, ani największe.
Anonymous - 2008-03-29, 15:30

Zak ma wiąza drobnolistnego. Nie wiem jednak czy to zmienia postać rzeczy czy nie.

Nie powiedziałem, że wycięcie gałęzi spowoduje blokadę wyrastanie z tego miejsca... Po prostu tyle razy ile wyrośnie, będzie musiał ciąć.

ronin, dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu...

Anonymous - 2008-03-29, 15:33

mam wiąza drobnolistnego. i sekator z cienkimi ostrzami, ale nie dochodzi do samego pnia.
ogrodnik - 2008-03-29, 16:45

:lol: a co z kalusu Wam wyrośnie gałazka :?:
Dokładnei w tym samym miejscu nie wyrośnie, a obok to zależy ile zieleni wycięliśmy, ajkie warunki ma drzewko w danym czasie...

Anonymous - 2008-03-29, 20:39

Prawda... zapomniałem o kalusie :lol:
Tak czy owak - to, co nie będzie potrzebne po prostu tniesz.

Ronin - 2008-03-29, 20:43

No w fikusie akurat odrośnie, może nie centralnie, ale wyrośnie. Oczywiście mówimy o zwykłym cieciu sekatorem bez żadnych zabiegów zabezpieczających. Wiem z autopsji.
Anonymous - 2008-03-29, 22:00

to moze inaczej zadam pytanie. JAk ciąć gałązki `na zero`?
Anonymous - 2008-03-30, 09:44

esbart napisał/a:
obcęgi, zaprojektowane tak, aby ucinać tuż przy pniu

Są odpowiednie narzędzia do cięcia idealnie równo z linią pnia. Sekatorem naprawdę, mógłbyś stanąć na głowie to i tak nie zrobisz tak dobrze, jak profesjonalnym narzędziem.

Anonymous - 2008-03-30, 10:17

a zamienniki tego jakieś są też?
Anonymous - 2008-03-30, 10:25

Tak, są zamienniki.

Jednak opinie na temat zamienników są mocno podzielone. Widać to w tym temacie: http://www.przyjacielebon...opic.php?t=4128