To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Jałowiec pfitzera pytanko

Anonymous - 2008-03-26, 22:12
Temat postu: Jałowiec pfitzera pytanko
Witam przedstawiam wam mojego jałowca wiem ze to nie praca na wysokim poziomie ale od vzegoś trzba zacząć:) Kształtowany na literata ma około 50 cm wysokości a pieniek przy ziemi ma około 10cm obodu Co do drzewka to mam pytanie do brdziej doświadczoonych tzn. porade bo nie pasują mi te dwie dolne gałęzie coś bym z nimi zrobił ale niestety kombinowałem na wiele sposobów i nic mi nie wychoodziło pomóżcie zgóry dzieki
pozdrawiam Bonsaistów
front

tył

gora
[/quote]

Anonymous - 2008-03-26, 22:26

nie uważam sie za eksperta ale sądze że na literata to te dwie gałęzie od dołu nie pasują
http://kolekcjoner.drzew.pl/content/view/18/16/

ja bym poprowadził to drzewko w formie wzniesionej regularnej lub nie.

a jeżeli chodzi o literata to według mnie nawet 3 gałąź od dołu jest zbędna. prznajmniej moje takie zdanie.

Ronin - 2008-03-26, 22:29

1. To nie literat, a forma wzniesiona nieregularna
2. Zrobiłeś z niego drabinkę tzn. jest płaski według mnie
3. Gałęzie skieruj w dół, stworzy to efekt starości drzewa
4. Ten jin kuje w oczy. Jest za masywny
5. Wygiąłbym pień u dołu nieco.
6. Dolne gałęzie są trochę za masywne

Anonymous - 2008-03-26, 22:35

co do formy to fakt literat z niego jak ze mnie bonsista ale jak napisałm tzn. zapomniałem napisac ze chciałem z niego zrobic literata. To było pierwsze formowanie wiec jeszcze to poprawie a co do jina to jeszce nad nim popracuje dzieki
Ronin - 2008-03-26, 22:38

Zastanów się, czy jest sens robić z niego literata, bo masz fajny materiał na nieregularną ;-) :spoko: .
Anonymous - 2008-03-26, 22:44

zgadzam sie z roninem ;-)
kristofer001 - 2008-03-26, 23:07

tak galazki z lekka na dol ale jeszcze jedna wazna sprawa najpierw musisz wybrac front drzewka a pozniej kombinuj jak to wszystk ma wygladac!
Anonymous - 2008-03-26, 23:20

Tak jak juz napisałm było pierwsze formowanie zostawiłem te dwie na dole tak "a moze sie przydadzą" ;-) i jak widze sie przedadza bedzie nieegularny a co do frontu to pierwsze zdjęcie jest podpisane jako front ale to tez nie wiem musze to przemyśleć alebo ktoś bedzie miał inny pomysł na front
Anonymous - 2009-03-23, 18:47

Odsiwrzam temat minął rok ja jałowiec troche sie zmienił po ostatnich warsztatach wrzucam fotki
carol1 - 2009-03-23, 20:33

Hmm... tak pomyślałem, że może to będzie dla Ciebie jakąś inspiracją:

Jacek Grzelak - 2009-03-24, 08:09

Myślę że to nie jest Pfitzera , a squamata , co do formy to myślę że będzie z niego bonsai , mimo że jak na rasowego literata ma nieco zbyt prosty i masywny pień :roll: :-) ;-)