Kształtowanie drzewek - przycinac?
Anonymous - 2008-03-24, 17:26 Temat postu: przycinac? witam,
przeczytalem dostepne posty o karmonie na stronie i na forum, ale nadal nie jestem pewnien czy powinienem przycinac czy nie, ...pedy nie maja jeszcze 7 lisci, wiec chyba nie? oto zdjecia
http://www.sendspace.com/file/xdt8qp
Anonymous - 2008-03-24, 17:55
według mnie można przycinać cały rok aby nadać pożądany ksztaut drzewku
najlepiej przycinać zimą bo drzewka tracą mało soku. ale nie jestem specjalistą (jeszcze). więc decyzja jest twoja
pawel18 - 2008-03-24, 19:39
dokladnie tak jak napisal Lukasz . ja swoje roslinki zageszczam przez caly ten sezon i dopiero w zimie bede przycinal i drutowal , dopiero pozneij wezme sie za zageszczanie . drzewko na pewno na tym nie ucierpi , a raczej swobodny wzrost na pewno mu pomoze , wiec zostaw go w tym roku i nic z nim nie rob po za dobrym nawozeniem .
Anonymous - 2008-03-25, 01:22
Ja niedawno kupilem karmone w markecie, troche ja przycialem, pozbylem sie "zbednych" (suchych itp.) lisci. Jak narazie bardzo ladnie rosnie Przy korzeniu masz chyba plesn, wiec albo za duzo wody, albo gnijace liscie, tez bym sie ich pozbyl z podloza
Anonymous - 2008-03-25, 10:14
Panowie: pisano tu już masę na temat "dlaczego nie przycinać indoorów w zimie". Dla przypomnienia: na przykład dlatego, ze przy malekj ilości światła (krótki dzień i słabe słońce) nowe odrosty są mizerne, blade, wyciągnięte i do usunięcia. Nie warto więc psuć rołśiny i osłabiać zmuszajac do bezsensownego wydatku energii w najmniej korzystnym okresie. Chcecie zagęszczać cały sezon żeby popsuć wszystko jednym cięciem w nieodpowiednim okresie?
Po drugie: to że odrost powinien mieć 7 lisci to nie kaprys, tylko fakt wynikający z praktyki. Pe musi mieć wystarczajacą ilość oczek, tak zeby po przcycuięciu nie tworzyc krótkich cienkich gałązek które będą się rozwidlać juz po 5 mm - w rezultacie tworząc nieuporządkowaną kotłowaninę, z którą nic się zrobić nie da - ani zadrutować, ani uformować.
|
|
|