To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Wiąz drobnolistny

Anonymous - 2008-03-20, 12:42
Temat postu: Wiąz drobnolistny
Witam! Chciałabym się z wami podzielić moim problemem związanym z ukształtowaniem mojego niedawno kupionego drzewka. Tego wiąza kupiłam w OBI, w grudniu. Zdążył się już zaklimatyzować i muszę go przesadzić. Przy okazji trzeba podciąć drzewko i tu zwracam się do was. Otóż jak widać na załączonych zdjęciach drzewku usunięto dwa główne konary i ma on wątpliwą koronę. Jakie gałęzie, pędy muszę wyciąć, by powstało z niego ciekawe drzewko, najlepiej w stylu wyprostowanym nieregularnym, bądź innym. Bardzo proszę o pomoc. :-)
pawel18 - 2008-03-20, 13:26

przydalo by sie jeszcze zdjecie calego drzewka z boku a nie tylko korony . wtedy bedzie latwiej cos powiedziedzic .
Ronin - 2008-03-20, 13:33

I najlepiej na jednolitym i neutralnym tle (nie okno)
Anonymous - 2008-03-20, 15:10

na twoim miejscu wziąłbym je na miotłe
i wsadził je do nowej donicy aż po to wybrzuszenie. a o podcinaniu gałęzi nie mówie ponieważ potrzebne są inne zdjęcia :-) oczywiście możesz zrobić inaczej niż ja myśle.

Anonymous - 2008-03-23, 14:49

Ok! Dodaje więc parę zdjęć, tak jak mówiliście. Liczę na pomoc ;D

Anonymous - 2008-03-23, 16:49

według mnie najlepiej nadaje się to na forme miotły . albo ja bym spróbował wsadzić z korzeniami na kamieniu tylko nie wiem jak ma korzenie. więc nie moge powiedzieć więcej na ten temat. i przesadź bo już korzenie wychodzą ,spójrz na to i zobacz czy ci odpowiada
styl miotły

:-)

mam nadzieje że pomogłem

Anonymous - 2008-03-25, 20:13

No, a można coś innego niż miotełkę? Bo ten styl tak sobie mi się podoba. A co do przesadzania, to właśnie chce, ale jeszcze mi nie przyszła paczka ze sklepu z ziemią i doniczką....
Anonymous - 2008-03-25, 22:31

szczerze to nie widze właśnie innego rozwiązania niż miotełka.
bo to też drzewko nadaje styl w jakim będzie prowadzone .
np nie zrobisz z tego drzewka formy wzniesionej nie regularnej czy regularnej.
przeważnie drzewka które są z marketu są tylko dobre na miotełke bo są to kawałki innych drzew i niestety nie da sie czasami można spotkać też w stylach wzniesionych nie regularnych .

temu miedzy innymi bonzaiści kupują drzewka w szkółkach i sami je tworzą lub znajdują fajny okaz i go wykopują. a drzewko w szkółce kupisz za niską cene. i masz wiele gatunków.

według mnie najlepiej bedzie właśnie w stylu miotły temu drzewku.
jeżeli chcesz zaczekaj na wypowiedzi innych ;-)

Anonymous - 2008-03-26, 07:52

Sieku, nie rozumiem dlaczego nie można z tego zrobić formy nieregularnej wzniesionej? A cóż prostszego: wyprowadzić nowy czubek z jednej z gałęzi, pewnie trzeba będzie przerzedzić pozostałe, na pewno usunąć porządnymi cęgami ten kikut w środku, pochylić galęzie w dół, posadzić do większej donicy i czekać... Fajnie by wyszło, zrezygnowałabym jednak z tego pokręconego nebari.

Co do miotły - też fajnie. Akurat w tym przypadku niezły materiał, jeśli się usunie ten kikut w środku.

Anonymous - 2008-03-26, 08:21

Skorzystam chyba z rady AnnyDoroty, ale wielkie dzięki też Tobie Sieku :-D A czy nie wiecie gdzie w Częstochowie lub w pobliżu niej jest szkółka bonsai, albo jakiś sklep z akcesoriami?
Anonymous - 2008-03-26, 08:55

sklepy

tylko to znalazłem niestety polska ma mało takich sklepów :-)

ale na allegro też znajdziesz potrzebne rzeczy.
na stronie przyjaciół bonsai jest sklep http://przyjacielebonsai.home.pl/cgibin/shop

tu też są np narzędzia http://www.studiobonsai.pl/

Anonymous - 2008-05-03, 16:09

czy ktoś mógłby mi doradzić w jakim stylu kształtować to drzewko? :-|
Anonymous - 2008-06-18, 17:47

paula napisał/a:
czy ktoś mógłby mi doradzić w jakim stylu kształtować to drzewko? :-|

nie znam się na tym za bardzo...
jestem tu bardzo krótko...
nie znam też japońskiej (chińskiej) nazwy...

ale myślę, że to drzewko (z racji ładnie wygiętego pnia) nadawałoby się na styl 'drzewo smagane wiatrem'
tyle tylko, że podobno to bardzo trudne.

armin - 2008-06-18, 19:52

Styl jest już narzucony. Można to oczywiście zmienic, ale będzie to wymagało duuuużo czasu i zabiegów.
Anonymous - 2008-06-18, 21:44

armin napisał/a:
Styl jest już narzucony. Można to oczywiście zmienic, ale będzie to wymagało duuuużo czasu i zabiegów.

jaki to wg. ciebie styl?