Początki - Metasekwoja chinska - kilka porad
Amen - 2008-03-15, 11:59 Temat postu: Metasekwoja chinska - kilka porad Dzien dobry.
Jak zagęszcza się metasekwoje?
Jakie style oprócz wzniesionego regularnego pasują? moze literat?
Czytałem juz na forum o niej ale niewiele pisze.
Ksztaltowanie przez drutowanie i cięcie czy tylko cięcie?
W jaki sposób można je przycinać?
Ronin - 2008-03-15, 23:14
Według Tomlinsona:
Formy: Wzniesiona regularna, nieregularna, pochylona, o podwójnym pniu, kępiasta, o wielu pniach i nasadzenia grupowe.
CO do reszty to się nie wypowiadam bo nie jestem pewien. Niech mówią Ci co się znają.
Anonymous - 2008-03-20, 19:58
Witam
Z mojego doświadczenia. Należy ciąć gałęzie a nie długopędy z igłami, co by znaczyło że cięcie powinno mieć miejsce przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego lub po jego zakończeniu. Same gałęzie wyrastają dość skrominie dlatego trzeba uzbroić się w cierpliwość. Gałęzie spokojnie można drutować ale muszą mieć dużo światła inaczej mogą zostać odrzucone w całości lub w części (nawet jeśli są stosunkowo grube) i raczej nie dłużej niż na rok.
pozdr
Anonymous - 2009-09-02, 16:28
Chciałam upewnić się co do wyżej wymienionej opini na temat ciecia pędów metasekwoi. Pisze ze nalezy ciac galezie a nie dlugopedy z iglami. Jak to rozumiec. Metasekwoja ma drewniejace dlugopedy i nie drewniejace krotkopedy z iglami. Ktory wiec rodzaj pedow ciac?? Prosze o odpowiedz
Anonymous - 2009-09-02, 16:30
Po przemysleniu osobiscie wydaje mi sie ze ciac trzeba dlugopedy poniewaz krotkopedy opadaja z iglami na zimie- jaki jest wiec sens ich ciecia;/
Anonymous - 2009-09-04, 16:49
Metasekwoja często sama z siebie odrzuca długopędy (podobnie jak nasza rodzima brzoza) i cały wysiłek włożony w formowanie może pójść na marne. Drzewo bardzo wymagające (mam w ogrodzie), raczej nie polecam.
Anonymous - 2009-09-06, 17:46
OK
Tnie się rzeczywiście długopędy, które tak czy inaczej są gałęziami (powyżej wyraziłem się niezgodnie z regułami nomenklatury botanicznej) i pewnie można to też robić w trakcie sezonu ale roślina słabo się rozgałęzia - tak czy inaczej nie należy uszczykiwać krótkopędów. W tym roku jedną sadzonkę co nieco powyginałem, nie rozchorowała się z tego powodu, jak przeżyje do wiosny to może wstawię fotkę.
Gatunek rzadki i brak osób z doświadczeniem w jego hodowli. Poniżej link do opisu http://www.drzewa.nk4.net...oja_chinska.php
|
|
|