To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Brązowienie igieł

Amen - 2008-03-11, 11:50
Temat postu: Brązowienie igieł
Witam.

Czy brązowienie/żółknięcie igieł jałowca jest normalne? kupilem go w "centrum ogrodniczym" niedawno wybudzily sie po zimie, Mial dość sucho w doniczce. Podejrzewam, ze jest to taki pozimowy kolor z powodu wiekszego zapotrzebowania na wode, a drógi powód zbyt niska wilgotność powietrza.

Drugie pytanie.

Jeśli z gałęzi spadną wszystkie igły to one odrosną czy gałąź obumrze?

Anonymous - 2008-03-11, 12:29

Najprawdopodobniej został zasuszony. Igły uż raczej nie odrosną, sprawdź czy gałązka żyje. Trudno coś więcej powiedzieć bez zdjęcia.
Amen - 2008-03-11, 12:59

Anonymous - 2008-03-11, 14:46

Amen mam jałowca chińskiego od 3 miesięcy, na początku igły brązowiały bardzo szybko. Zaczeły opadać gałązki. Potem troche to brązowienie zwolniło, ale nadal coraz większa część drzewka jest brązowa. Więc teraz tylko czekam czy coś się zmieni.... bo sam nie wime co moge zrobić.
Amen - 2008-03-11, 14:54

U mnie to tylko takie zażółknięte te igiełki są ale nie uschnięte. Gałązki sa żywe i raczej zdrowe.

Podlałem obficie, nie stoją w pełnym słońcu, zeby sie nie popaliły i zobaczymy:)

pawel18 - 2008-03-11, 15:04

Amen napisał/a:
nie stoją w pełnym słońcu, zeby sie nie popaliły i zobaczymy:)
i to jest blad , postaw roslinke w pelnym sloncu zeby miala jak najwiecej swiatla , o tej porze roku nie ma jeszcze takiego slonca by moglo popalis igielki
Amen - 2008-03-11, 15:08

Akurat u mnie jest wysoka temperatura, juz sa pierwsze szkody u bukszpana :) stoja w sloncu ale po takim kątem aby ich nie popaliło:)

Jeśli rzeczywiście igły odpadną i gałąź obumrze to jedynym wyjściem będzie zrobienie uu góry jina. Mam nadzieje, ze to jednak z niedoboru wody :)

seedkris - 2008-03-11, 16:44

Chyba nie chcesz powiedzieć, że w marcu masz upały.
Amen - 2008-03-11, 16:56

Nie, nie chce ale dziś u mnie była bardzo wysoka temperatura jak na marzec :) tzn. kurtka niepotrzebna, człowiek w bluzie sie pocił
pawel18 - 2008-03-11, 20:51

Amen napisał/a:
Akurat u mnie jest wysoka temperatura, juz sa pierwsze szkody u bukszpana
cos mi sie wydaje ze te szkody to chyba nie przez slonce sa spowodowane . jezeli to przez slonce to w najgoretsze dni to pewnie bukszpan stanie w plomieniach
Amen - 2008-03-11, 22:51

Przestawiłem go na balkonie na parapet i liście troche się pomarszczyły i nic poza tym :)
Anonymous - 2008-03-12, 00:36

Po pierwsze bukszpany lubią miejsca zacienione i wilgotne, więc dlatego nie powinno się ich wystawiać na zbyt duże słońce. Jeżeli dysponujesz słonecznym miejscem bukszpan się pomarszczy, ale iglaki nie(oczywiście o tej porze roku). Po drugie wydaje mi się, że niedawno formowałeś to drzewko i to z tego powodu obumiera gałąź. Prawdopodobnie przesadziłeś z drutowaniem i mamy efekt. Jeżeli to nie przez formowanie to wystaw go na słońce jak radzi Pawel18 i podlewaj jak ziemia zacznie przesychać. Powinno wystarczyć. Pozdro :jupi:
Amen - 2008-03-12, 10:40

Nie, drutowanie nie jest powodem. Po prostu byl juz taki kupiony, a nie zauwazylem bo byl gęsty, pęwnie też powodem moze malo swiatla. Na razie mu sie troche polepszyło, mam nadzieje, że bedzie ok :)

Co do bukszpanu cały czas stoi w leciutko zacienionym miejscu, a wystarczylo na chwile postawic na slonko aby się pomarszczył :) przez noc doszedl do siebie :)