Początki - Jakie drzewko jak głęboka doniczka itp
Anonymous - 2008-03-08, 18:36 Temat postu: Jakie drzewko jak głęboka doniczka itp Witam chce zacząć hodować bonsai tylko mam kilka ważnych pytań na początek jakie drzewko ma bardzo dobe liscie ze tak powiem włochate bo takowe mi sie podobają i jak głębokie donice powinny byc, jaka ziemia no i jakie drzewko najszybciej rosnie chodzi mi ogólnie o efekty początkowe by prosze mnie nie barac jako w gorącej wodzie kompanym porpostu chce zacząc
Pozdrawiam
P.s. prosze o wyrozumiałość
Anonymous - 2008-03-08, 19:47
Nie mogę sobie uzmysłowić jak wyglądają włochate liście (tzn. nie wiem, o co konkretnie chodzi )
Jeśli chodzi o szybko rosnące to polecam np. klony (jeśli chodzi o outdoor)
Z indoorami mam tyle do czynienia co przeczytam, więc tutaj nie doradzę. Większość forumowiczów poleci Ci na początek fikusa (z tytułu nieśmiertelności tego drzewka )
Doniczka zależy od samej wielkości drzewka. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz na tym forum jakiś rysunek dotyczący wielkości doniczek.
Jednak mimo wszystko powinieneś napisać jakie drzewko cię interesuje - in/outdoor? Bo to zdecydowanie ułatwi Tobie wybór.
Anonymous - 2008-03-08, 22:09
stanowczo indoor włochate to nie dosłownie zanczy sie takie co ma małe listki a ich bardzo bardzo duzo to z daleko tak wyglada hehe znaczy ja to tak nazywm hmmm wiesz nie znam sie na drzewach i drzewkach ale interesuje mnie to co własnie wczesniej napisałem albo cos egzotycznie wygladajacego
bardzo mi sie podobaja takie efekty a to drzewko na zdjęciu jak sie nazywa :
http://www.przyjacielebonsai.home.pl/azaleaPfm.jpg
Anonymous - 2008-03-08, 22:26
Oczywiście, żeby nie było - efekt małych liści uzyskuje się poprzez odpowiednie zabiegi.
Myślę, że idealnym rozwiązaniem może być karmona drobnolistna. Sam co prawda mam outdoora i nie miałem okazji zmniejszać liści, ale i tak uważam, że dla Ciebie odpowiednim drzewkiem będzie każde z gęstym ulistnieniem (niewątpliwie karmona zalicza się do tej grupy)
Drzewka na focie dobrze nie widzę. Jednak bardzo podobna do karmony.
Anonymous - 2008-03-08, 22:34
jeszcze jak powinienem przygotowac sie jezeli chciał bym drzewko zasadzic zeby robic od zera nie kupowac gotowego wtedy raczej jest wieksza satysfakcja
Anonymous - 2008-03-08, 22:51
Wiesz, odradzam tworzenie drzewka "od nasiona". Z kolei takie na w pół zrobione nie daje tej satysfakcji. Dlatego istnieje pośrednie wyjście - kupić sadzonkę za kilkadziesiąt złotych i wtedy roślina jest już na tyle duża, żeby myśleć o jej przyszłości i na tyle mała, żeby móc zrobić z nią wszystko co zechcemy.
Sam swoje drzewko zacząłem prowadzić od sadzonki. Naprawdę nie ma sensu czekania kilkunastu lat, aż wyrośnie kikutek Lepiej już ten kikutek kupić i z niego tworzyć...
Anonymous - 2008-03-09, 08:30
A karmona drobnolistna w jakim przedziale cenowym musze byc przygotowany i gdzie moge ją dostac ?:)
I mam w domq taki kwiatek bo sie na to tym nie znam tak na to mówie
http://www.a-i.yoyo.pl/Prac0006.jpg
http://www.a-i.yoyo.pl/Prac0004.jpg
Czy nadaje sie to na bonsai i co to jest jezeli sie nadaje co z tym zrobic Z góry dzieki za odp
Anonymous - 2008-03-09, 10:03
Ta roślina na zdjęciu nadaje się na bonsai... Tyle, że nie wiem co to jest
Generalnie na bonsai nadaje się wszystko, co rośnie - z pewnymi wyjątkami oczywiście
A jeśli chodzi o cenę, to myślę, że sam koszt drzewka będzie znikomy w porównaniu z ogólnym pojęciem kosztów bonsai.
Swoje drzewko(kikut) kupiłem za 20zł razem z kosztem przesyłki. Chyba każdą popularną sadzonkę dostaniesz w podobnej cenie, więc nawet nie ma co szukać. Ewentualnie można spróbować poszukać kogoś na forum, może będzie miał coś "na zbyciu"
Jeszcze wracając do tej rośliny ze zdjęcia. To już, że tak powiem, mocno odhodowana roślina. Jeśli chciałbyś ją na bonsai to pierwsze co, to mocne cięcie, bo w tej chwili to krzaczor
[Admin] Na bonsai nadaja sie wyłącznie rosliny wieloletnie o drewniejących pędach, więc tych wyjątków bedzie sporo. Nie wprowadzajmy w błąd.
pawel18 - 2008-03-09, 10:13
Radziu88 napisał/a: | I mam w domq taki kwiatek bo sie na to tym nie znam tak na to mówie | ten kwiatek na zdjeciu to fikus benjamina . nadaje sie na bonsai , zwlaszcza dla poczatkujacego
Anonymous - 2008-03-09, 10:26
A można z niego jakąś sadzonke ?:) by módz od nowa kstałtowac ?:) jak mozna to na zdjęciu prosił bym zaznaczyć gdzie ją odciąc najlepiej
carol1 - 2008-03-09, 15:23
To jest azalia.
Radziu88 napisał/a: | A można z niego jakąś sadzonke ?:) by módz od nowa kstałtowac ? |
O fikusach jest tematów bardzo dużo i jeszcze troszkę, poszukaj i na pewno znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań dręczących Cię i na takie, których jeszcze nie zdążyłeś zadać.
Anonymous - 2008-03-09, 16:43
to w sumie puki co ostatni pytanie bedzie a czytac czytam o róznych gatunkach o to prosze się nie bój.
A jeszcze pytanie te ficus benajmina bardzo moze mieć gróby pień ? bardzo rozrośnięty gabarytowo i z tego co wyczytałem mam uciac gałązke i wstawić ja do wody by złapała korzenie. tylko prosił bym o informacje jak długą ?
pawel18 - 2008-03-09, 17:27
Radziu88 napisał/a: | tylko prosił bym o informacje jak długą ? | dlugosc galazki nie jest wazna . liczy sie to by byla zdrewniala . lepszym i skuteczniejszym sposobem bedzie wsadzenie sadzonki do ziemi i pod mini szklarenke .
Anonymous - 2008-03-09, 19:38
A co z grubością ?:)
carol1 - 2008-03-09, 21:33
Fikusy w sumie są dość chude zazwyczaj, musiałbyś baaardzo długo hodować żeby osiągnąć coś grubego, jednak bardzo łatwo u fikusa połączyć kilka pni w jeden co na pewno pomoże w otrzymaniu odpowiedniej grubości.
|
|
|