To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Serissa - co się dzieje

Anonymous - 2008-03-05, 02:01
Temat postu: Serissa - co się dzieje
Witam

Serissa po tygodniu pobytu u mnie w domu naglę zaczęła gubić liście.
Jeszcze zielone gałązki zwiesiły się, listki usychają i opadają, drzewko już straciło na pewno ponad 60% listków?!

Za dużo wody? a może za mało? :D

Co robić? Ze światłem raczej mam kiepsko, miejsce na zdjęci to właśnie miejsce w którym ma stać i nie bardzo mam inne możliwe. Do widocznego na zdjęciu okno słońce świeci prostopadle koło godziny 15.30 :( Może jakaś dodatkowa lampka by pomogła?
Czy to, aż tyle światła potrzebuje? Mam inne rośliny w pokoju, które nigdy słońca nie widziały, a nawet kwitną!!! Czasem ktoś podziwia i mówi, że w życiu na tym nie widział kwiatów.

---
Jak klikniecie w miniaturkę to otworzy się duże zdjęcie i potem można kliknąć w duże zdjęcie to będzie jeszcze większe - szczegóły mogą być ważne:D

Z góry dzięki

Paweł

Anonymous - 2008-03-05, 11:35

Serissa jest gatunkiem, który lubi światło a zrzuca liście z powodu jego niedoboru. Tak więc będziesz musiał znaleźć miejsce, które dostarczy roślince dużo słońca. W lecie możesz wystawić je na powietrze.
Co do podlewania, to ziemia powinna być umiarkowanie wilgotna, nadmierne podlewanie jest zabójcze dla serissy.

szef - 2008-03-08, 23:00

Roslina wygląda na przesuszoną lub przemarzniętą.
kristofer001 - 2008-03-08, 23:21

Moze to byc rowniez spowodowane przez okres aklimatyzacji i jeszcze do tego takie male swiatlo to niezbyt pasuje drzewka w tym okresie powinny miec bardzo duzo swiatla jakies male zraszanie sie przyda jesli stoi nad grzejnikiem nienawoz drzewka w tym okresie nic sie niestanie no i podlewaj jak wierzchnia warstwa przeschnie ale poczytaj o aklimatyzacji drzewek jest wiele postow na ten temat!
szef - 2008-03-09, 11:42

NIE jest to efekt aklimatyzacji !!