To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Co dalej?

Anonymous - 2008-03-01, 13:23
Temat postu: Co dalej?
nie wiem jak przyciąć tego derenia ponieważ większość gałęzi wyrasta pionowo, czyli po wycięciu tych gałezi zostanie sam pień, drutowanie tez nie wchodzi w gre ponieważ dereń ma strasznie dwarde gałęzie a wiec formowac musze go jedynie przez cięcie, a więc co dalej? bede wdzieczny za jakies pomysly i profesjonalne rady

normalne kolorki;)
http://www.eggshell.republika.pl/deren.jpg

Anonymous - 2008-03-01, 13:58

Nie musisz przycinac calej galazki. Wystarczy, ze skrocisz ja 3-4 cm, a to da juz jakis efekt. Pozdrawiam
pawel18 - 2008-03-01, 14:10

a probowales jakos formowac poprzez odciagi ??
Anonymous - 2008-03-01, 15:08

pawel18 napisał/a:
a probowales jakos formowac poprzez odciagi ??

nie próbowałem formowac poprzez odciagi;/ ale pewnie spróbuje zeby uratowac jak najwiecej;)

Jacek Grzelak - 2008-03-01, 20:33

Niestety , ale musisz go ogołocić niemal do zera , zostaw tylko te drobne gałązki , które skierowane są poziomo , o ile takie sie tam znajdują , formowanie polega na drutowaniu na krótki okres na wpół zdrewniałych świeżych przyrostów , lub samo cięcie , tzn. pozwalasz rosnąć długiej gałęzi a następnie skracasz ją do ok. 0,5 cm . Nowe przyrosty będą gęsto osadzone na owej gałązce , pozostawiasz tylko 2 usytuowane w odpowiedniej pozycji
Anonymous - 2008-03-02, 11:43

[quote="Jacek Grzelak"]Niestety , ale musisz go ogołocić niemal do zera...
dzieki za tak wyczrtpującą odpowiedz.
a co z wysokością? też skrócić?

Jacek Grzelak - 2008-03-02, 20:04

Ja bym ciął pień na tej wysokości , gdzie zaczyna sie ten łuk , tusz przed niezbyt grubą gałęzią odchylającą się lekko w prawo , a samą tę gałąź skracał o połowę , zyskujesz w ten sposób fajną linię pnia , oraz pewne zwężenie ku górze :roll: :-) ;-)